hur man läser en ultraljudsundersökning

Inlagd av: Ulf Friberg uppdaterad: 2014-04-26
Ultraljud är ett mycket utmanande imaging modalitet att förstå. Sonogram är tvådimensionella, gråskalebilder. Ultraljudsvågor skickas in i kroppen i pulser. Innan en annan puls skickas, är den tid som förflutit sedan det senaste puls och intensitet den återvändande ljudvågor (studsar av vävnader) som används för att bilda en bild. Ultraljudsvågor reagerar olika på olika medier och artefakter spelar en stor roll i förståelsen av sonogram

Du behöver:. .
Vänner
Gum /Candy.


1.
Bestäm bildens orientering. Ultraljudsbilder tas normalt i en av två plan: längsgående (lång) och tvärgående (trans). I långa bilder, visar den vänstra sidan av sonogram strukturer mot patientens huvud. Den högra sidan visar strukturer mot fötterna. I trans bilderna visar vänster sida av sonogram strukturer på patientens högra sida och vice versa. Den övre delen av bilden är huden, där givaren, eller kamera, vilar.
2.
Förstå mätning läggning. Tre mätningar görs av strukturer: längd, höjd och bredd. Längd mäts på den långa bilden från vänster till höger. Höjd är djupet, från toppen av bilden mot botten. Bredd tas i trans bilden från vänster till höger.
3.
Skilja mellan cystisk och solid. Cystor är vätskefyllda blåsor. En cysta utan skräp svart på sonogram eftersom ingen signal tillbaka till ultraljud systemet. I själva verket ultraljudsvågorna blir starkare när de passerar genom vätska och kommer att visa ökad eller förbättrad, transitering. Detta framgår av ljusare och ibland tydligare strukturer bakom cysta. Fasta ämnen är ljusa och vita. Varianter av grått är resultatet av varierande vätska innehållet i strukturer.
4.
Utvärdera fett eller luft innehåll. Ultraljud inte reser väl genom fett och luft, kan så bilder är av dålig kvalitet och strukturer svårt att se när mer fett eller tarmen är närvarande. Detta är ibland ett tecken på en patologi. Till exempel är levern blod-rika (massor av vätska) och används som ultraljudsdiagnos fönster för att bättre visualisera andra strukturer. Om det är svårt att se genom levern, kan detta vara ett tecken på fet-lever infiltration.
5.
Åsnor blodflödet. Doppler används för att bestämma närvaro, riktning och hastighet av blodflödet. Kontinuerlig Doppler visar rött och blått signaler. Generellt representerar röda blodkroppar rör sig mot kameran och blått representerar blod rör sig bort från kameran. Pulsade Doppler kan användas för att bestämma resistansen i blodflödet. Höga toppar representerar hög motståndskraft, och låg toppar representerar lågt motstånd.

tips och varningar


 • Ultraljud kan ta flera månader eller år för att förstå också.
 • sonographer kan invertera bilder och Doppler signaler. Därför är det viktigt att läsa skriftliga uppgifter om bilderna. Detta är en allmän överblick. Sonogram kan vara mycket mer komplicerat, särskilt när sjukdomen processer är närvarande. Normala strukturer kan ibland framstå som patologi. Sonographers är specialutbildade för att erkänna dessa händelser.


 • Previous:nothing Next:vad är en kreditkontroll för sysselsättningen?

  Relaterade artiklar


 • vikande tunna linjer i spädbarn
 • barnreumatologi sjukdomar
 • vad är en kreditkontroll för sysselsättningen?
 • symtom på sköldkörtelrubbningar problem under graviditeten
 • orsaker till förhöjda leverenzymer hos barn
 • hur man läser en ultraljudsundersökning
 • vad som orsakar allergier på vintern?
 • preventivmedel påverkan på graviditetstester
 • lindriga symtom ms
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com