Hur fungerar hälsenan arbete?

Inlagd av: Jonathan Nyberg uppdaterad: 2014-05-31
I tusentals år har hälsenan varit känd som en av grundbultarna i underkroppen. Senan fick sitt namn från en legend om den antika grekiska hjälten Akilles. Doppade i magi vatten, var Akilles innehas av hälen så att det var allt som inte var under vatten, och var hans enda svaghet. Även långt från mytiskt komplexa, hälsenan och dess funktioner är mer komplicerade än de tror

Senor

Senor är en av de viktigaste delarna av kroppen. Syftet med en sena, som är en tjock, seg band av vävnad, är att ansluta muskeln till benet. Skelettet är ramen av kroppen, och musklerna sin makt, men utan senor att ansluta två av dem, faller allt isär. Det är därför senor stam och skada kan vara så försvagande, särskilt när det är en stor sena som hälsenan.

Syfte

hälsenan stora roll i kroppen är i kontakt hälen till de två stora muskler vaden, gastrocnemius och soleus. När dessa vadmuskler flex, drar de på hälsenan, vilket gör att hälen att rotera riktningen för foten i förhållande till horisonten. Som sådan är hälsenan repet som musklerna dra på för att flytta foten, vilket gör att gå, springa, och andra rörelser relaterade aktiviteter.

Anslutningar

utöver själva innehavet av underbenet tillsammans och låta foten rörelse , hälsenan effekter i andra delar av benet. Ett av vadmusklerna att senan ansluts via, gastrocnemius, också sträcker sig över tre av de stora lederna i benet. Det är de fotled, knä och subtalarleden. Dessa leder och muskler som ansluter till hälsenan, om skadade eller stressad, kan alla lägga ökad spänning på senan själv. Hela kroppen är ett system, och som illustreras här, stress på en del kan orsaka andra delar att skadas om inte brydde sig om.

Makeup

Till skillnad från andra senor i kroppen, som är isolerade av en sena slida har hälsenan inget sådant skydd. Istället är hälsenan omgiven av tre separata lager av mjuk vävnad. Dessutom, för att vara en så viktig förbindelse i anatomi, får hälsenan en relativt dålig blodflödet. Liksom alla andra delar av kroppen, ger blod nödvändiga näringsämnen, och blod som först i hälsenan genom sin koppling vid hälen och dess samband med vadmusklerna.

Care

Andra än att äta en balanserad, näringsrik kost kan hälsenan (och resten av kroppen) hållas friska genom regelbunden motion. Försiktighet bör iakttas vid körning, lyft med hjälp av musklerna i benen, och stretching inte skada eller stam hälsenan. Sträcka ut benen före och efter ett träningspass, samt ägnar stor uppmärksamhet åt någon smärta som är känt, är mycket viktiga. Om musklerna och senor värker, be om råd från en läkare eller från en tränare som är specialiserad på träning och skador.

Previous:nothing Next:om guarkärnmjöl

Relaterade artiklar


 • hur man läser en ultraljudsundersökning
 • om guarkärnmjöl
 • vikande tunna linjer i spädbarn
 • kosmetisk kirurgi behandlingar för hudbristningar
 • hur man hanterar ilska hos barn
 • hur man detox från percocet
 • de typer av östrogen grädde
 • om hälsosam diastoliska blodtrycket
 • vad som orsakar allergier på vintern?
 • lindriga symtom ms
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com