hur många artärer ansluter en baby till sin mor?

Inlagd av: Charlotte Wannberg uppdaterad: 2014-06-09
Moderkakan är det enda organ som delas av två personer: en mor och foster. Moderkakan är ganska vaskulära och många artärer och vener ansluta den till livmodern. Fostret är ansluten till moderkakan genom navelsträngen, som utbyte blod mellan fostret och moderkakan

Anatomy

Navelsträngen består av tre blodkärl. Två artärer utföra venös (inget syre) blod från fostret medan en ven bär syresatt blod till fostret. Detta är baksidan av typiska hjärt anatomi eftersom artärerna oftast fortsätta syresatt blod och vener för blodet innehåller koldioxid och annat avfall. Artärerna och ven hålls samman av fosterhinnan och täcks med ett slem-liknande bindväv kallas Wharton's jelly.

Fostrets Anslutning

navelsträngen ansluter till fostrets buk. Navelsträngen ven ansluter till vänster portavenen som för blod till levern. Navelsträngen artärerna kursen nedåt vid sidan av blåsan och ansluta till det interna bäckenartärerna. Det är denna anatomi som avbildas under ultraljudsundersökning att kontrollera att det finns två artärer som finns i navelsträng. Med Doppler, kan de två artärerna synliggöras på vardera sidan av blåsan.

Variation

I vissa graviditeter kan det finnas endast två eller fyra blodkärl. Två fartyg sladdar är vanligare. Även denna variation i antalet navelsträng blodkärl kan vara förknippade med andra fostermissbildningar, graviditeter med denna variant är ofta helt normalt. De två fartyg sladd varierar anatomiskt i att den bara har en pulsåder. Ultraljud, finns bara en artär sett tillsammans med blåsan och ansluter till en intern bäckenartären. Fyra fartyg sladdar är sällsynta.

Två fartyg Linor

Det kan finnas vissa risker i samband med en navelsträngsartären. Det finns en ökad risk för kromosomavvikelser såsom trisomies 13, 18 och 21. Det finns en chans att intrauterin tillväxthämning kan förekomma. Intrauterin tillväxthämning har minskat i vikt med en mindre buken omkrets i förhållande till huvudomfång. Det finns också en ökad risk för missbildningar som påverkar olika system i kroppen.

Längd

navelsträngen och dess blodkärl mäta mellan 40 och 60 centimeter (15,7 till 23,6 inches). Det finns flera teorier om hur lång navelsträngen. En teori att navelsträngen längd bestäms av mängden fostervattnet närvarande tidigare under graviditeten. En annan teori att kortare navelsträngen är förknippade med lägre IQ-poäng, medan mycket långa sladdar är förknippade med hyperaktivitet.

Previous:nothing Next:orsakerna till sängvätning hos barn

Relaterade artiklar


 • hur man besluta om att ge ditt barn för adoption
 • Vilka är funktionerna i ett stetoskop?
 • Hur fungerar hälsenan arbete?
 • modern använt metadon och effekterna på det nyfödda barnet
 • naturliga sätt att stimulera sammandragningar
 • de typer av östrogen grädde
 • Hur Mirena arbete för tumör i livmodern?
 • rättsmedel för darrningar i händerna
 • hur man startar en dag på ett hälsosamt sätt
 • hur man kan bota hälsenan smärta
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com