Vilken funktion i sköldkörteln?

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2014-08-24
Det mänskliga sköldkörteln är en liten körtel med en mycket stor syfte-att reglera kroppens ämnesomsättning. Vägande mindre än ett uns, är sköldkörteln som ligger i framsidan av halsen och beskrivs som har en "butterfly"-form. De två "vingar" (loberna) är som förenats med ett band av vävnad kallas näset. Sköldkörteln påverkar alla vävnader i kroppen som kräver ökad cellulär aktivitet. Möjligheten att förlora eller vinna i vikt, hjärtfrekvens, känslighet för värme och kyla, motorik och även fertilitet kan påverkas när det sköldkörteln inte fungerar ordentligt.

Du behöver:
luftfuktare
. Näsdroppar.

T3 T4

De med sköldkörtelrubbningar är bekant med medicinska termer "T3" och "T4" och nödvändigheten av att säkerställa att sköldkörteln producerar normala nivåer av varje. Sköldkörteln är ensam ansvarig för produktionen av dessa två hormoner. Trijodtyronin (T3) och tyroxin (T4) hormoner utsöndras i kroppen i sköldkörteln genom omvandling av jod-igen, en uppgift enbart delegeras till denna lilla körtel. Efter T3 och T4 släpps ut i blodomloppet, de sänds till celler som är ansvariga för att kontrollera ämnesomsättningen. En sköldkörtel som fungerar normalt producerar 80 procent av T4 och 20 procent av T3.

TSH och Sköldkörtelhormoner

Ibland kommer nivån av sköldkörtelhormon blir alltför låg. När detta händer, avger hypofysen, en liten körtel vid basen av hjärnan, så kallad TSH (tyreoideastimulerande hormon) för att stimulera sköldkörteln att producera och utsöndra mer hormoner. När hypofysen är övertygad om att sköldkörteln hade genomfört sin uppgift, kommer den att upphöra med produktionen av TSH. När dessa två körtlar samarbetar samarbete, är rätt mängd av sköldkörtelhormon i kroppen. Men om en individ har en underliggande sköldkörtelsjukdom som hormoner är över-eller under-producerade, kommer utsläpp av TSH irritera och förvärra körtel och kan resultera i en "struma" (förstorad sköldkörtel).

Hypertyreos

Hypertyreos orsakas när för mycket sköldkörtelhormon frisätts i kroppen, vilket resulterar i en metabolism som är onormalt snabb. Medan hypertyreos har många orsaker, symtom som patienterna lider av är i huvudsak desamma. De känner oftast varmare än normalt och får oförklarlig viktnedgång, trots att deras kost och aktivitet vara densamma (även om vissa patienter upp i vikt på grund av ökad aptit). Medan fysisk trötthet är vanligt, kan en patient med hypertyreos erfarenhet svårigheter att somna och fortsätta sova eller har avbrott i sömncykel. Motor skakningar, muskeltrötthet och hjärtklappning förekommer också. Vissa patienter rapport humörsvängningar och irritabilitet. Förekomsten av en struma är typiskt. Eftersom dessa symtom uppstår gradvis, är hypertyreoidism ofta svårt att diagnostisera i ett tidigt skede.

Hypotyreos

Hypotyreos är resultatet av en sköldkörtel som under-producerar den erforderliga mängden av T3 och T4. Precis hypertyreos, hypotyreos är ofta svår att diagnostisera på första passet, men det är ett vanligt tillstånd. Symtom på hypotyreoidism är karakteristiska för en långsam ämnesomsättning och inkluderar uttalad viktökning, oförmåga att gå ner i vikt, håravfall, intolerans mot kyla, muskel-och ledvärk, allmän svaghet, minnesförlust, torr eller blek hud, minskade eller frånvaro av libido, och överdriven sova. Faktum är att vissa patienter med hypotyreos rapport somna medan de sitter vid skrivbordet eller vid ett stoppljus. Hashimotos sjukdom, den vanligaste formen av hypotyreos, har en underliggande autoimmun komponent där sköldkörteln blir attackerad av en patients eget immunsystem. Dr James Norman av Norman Parathormon Clinic beräkningar än mer än fem miljoner människor i USA påverkas av hypotyreos, med så många som 10 procent av kvinnorna drabbas.

Andra sköldkörteln

Hormonproduktionen kan också hämmas av andra tillstånd som påverkar sköldkörteln, inklusive Sköldkörtelknutor, tyreoidit och cancer i sköldkörteln. Dessa förhållanden kan ofta leda till en över-eller under-produktion av sköldkörtelhormon.

Vård och behandling av det krisdrabbade Thyroid

hypertyreoidism och hypotyreoidism inte är livshotande om de behandlas i tid och på lämpligt sätt. I de flesta fall är hypotyreos framgångsrikt behandlats med hormonersättning medicinering, som Synthroid. Hypertyreos är lite svårare att behandla och inkluderar användning av orala läkemedel som hämmar sköldkörtelns produktion. Dessutom är en betablockerare som används för att minska symtom som hjärtklappning och svettningar. Om patientens symtom är svåra eller återvända efter behandling, ibland en läkare kommer att rekommendera radioaktivt jod behandling att "döda" en del av sköldkörteln. Men många gånger denna behandling leder till förstörelse av alla sköldkörtelceller och patienter blir allvarligt hypothyroidic. I vissa fall ger tyroideahormoner liten framgång för dessa patienter. Det är alltid Patienter som överväger denna behandling rådgöra med sin läkare om de långsiktiga effekterna av radioaktivt jod behandling.

Previous:nothing Next:tecken på en drog återfall

Relaterade artiklar


 • vad som orsakar valkar
 • lindriga symtom ms
 • gastrointestinala problem hos barn
 • hur man kan sluta oroa dig för att få cancer
 • Vilka är riskerna med p-piller?
 • panikattack symptom hos ett barn
 • prostataförstoring rättsmedel
 • Vilken typ av kläder bör en nyfödd ha?
 • symtom på slutskedet alkoholism
 • hur man vara medveten om att bestrålning av livsmedel får svälta oss
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com