gastroenterit orsaker

Inlagd av: Jonathan Nyberg uppdaterad: 2014-08-03
Gastroenterit är en inflammation i tarmen som orsakar diarré, kräkningar och buksmärtor. Infektiös gastroenterit beror på en bakteriell infektion eller virusinfektion eller från infektion med parasiter. En person som lider av gastroenterit kan direkt förorena andra personer eller förorena föremål, mat eller dryck och snabbt sprida sjukdomen. Andra orsaker till gastroenterit är läkemedel eller kemikalier som visar giftiga i matsmältningsorganen. Uppskattningsvis 2-5000000000 fall av akut diarré inträffar i världen varje år. De flesta fall kan hänföras till gastroenterit

Du behöver:. .
Viljestyrka
Den Affirmation Ticker Software.
Nikotin ersättningsprodukt.

Infectious gastroenterit

Gastroenterit orsakar organismer kan spridas på olika sätt. Människor eller djur hysande virus, bakterier eller parasiter kan sprida sjukdomen direkt till människor genom fekal-oral när smittsamma avföring förorenar en frisk persons händer, antingen genom direkt kontakt med sjuka enskilda eller från kontaminering av föremål med smittsamma avföringen. Den friska person vidrör kontaminerade objektet och sedan rör sin mun, att införa en sjukdomsframkallande organism i sitt matsmältningssystem.
Nästan alla föremål kan bli förorenade med smittsamt avföring. Några källor för stora utbrott av gastroenterit har förorenad mat och dryck, simbassänger, petting djurparker och bäckar eller dammar som förorenats av avföring smittade.

Viral orsakerna till gastroenterit

Den vanligaste källan till gastroenterit i USA är virus som infekterar cellerna i tunntarmen, som orsakar symtom på kräkningar, diarré och feber. Det finns fyra huvudsakliga virus som är inblandade i viral gastroenterit. Dessa är norovirus, rotavirus, intestinal adenovirus, och astrovirus. Norovirus är mycket smittsam och sprids oftast genom förorenad mat och vatten. Vuxna och äldre barn är vanligt smittade av norovirus. Rotavirus sprids genom avföring-oralt --- det orsakar lätt till svår diarré. Barn under 15 månaders ålder är mest drabbade av rotavirus, som allvarligt kan torka sina offer. Intestinal adenovirus och astrovirus också orsaka diarré främst hos spädbarn, men båda är mindre vanligt än norovirus och rotavirus.

Bakteriell orsakerna till gastroenterit

Bakterieinfektioner också kan orsaka gastroenterit, men de är inte lika vanligt som viral gastroenterit. De bakterier som äventyrar den största delen av bakteriella infektioner gastroenterit innehålla Escherichia coli, Salmonella, Campylobacter, Staphylococcus, Entamoeba histolytica, Bacillus cereus, Vibrio cholerae, Shigella, och Clostridium. De bakterier i sig kan inte orsaka symtom på gastroenterit. Några bakterier kommer att släppa toxiner i mag-tarmkanalen, många fall av matförgiftning hör till denna kategori.

parasiter som orsakar gastroenterit

Parasiter kan också orsaka fall av gastroenterit. De två viktigaste parasiter som orsakar gastroenterit är Giardia och Cryptosporidium. Folk brukar bli infekterade med dessa parasiter genom att dricka förorenat vatten eller genom direkt kontakt med en smittad persons avföring.

Andra orsaker till gastroenterit

En viktig kategori av gastroenterit är fallen orsakas av mat och dryck som är förorenade med gifter eller mikroorganismer. Många livsmedel är förorenade av bakterier och virus, och som förstörs när kokta. Mjölk är pastöriserad att döda de bakterier som finns i drycken. Om maten inte hanteras korrekt under lagring och tillagning detta kan orsaka matförgiftning i dessa intaget av mat.
Användningen av antibiotika kan cancerbehandling läkemedel, laxermedel, och strålningsterapi också orsaka gastroenterit. Om dessa behandlingar är avbröt gastroenterit brukar lösa utan ytterligare behandling.

Previous:nothing Next:Vilka är orsakerna till återkommande bältros?

Relaterade artiklar


 • hur man får gravid med tvillingflickor
 • hur man underhåller en blodsockernivån
 • Vad innebär det att ha låga leverfunktion?
 • hälsofördelar med Ionic Breeze Quadra
 • Vilka är riskerna med p-piller?
 • hur man väljer äldreomsorg
 • orsakerna till förstoppning hos barn
 • modern använt metadon och effekterna på det nyfödda barnet
 • kan digitala örontermometrar användas för basala kroppstemperaturen?
 • Vilka är symptomen av att vara en vecka gravid?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com