sömnapné hos spädbarn

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2014-08-31
Spädbarn är utsatta för alla typer av villkor bara för att deras små kroppar inte är tillräckligt utvecklade för att fungera perfekt eller att kämpa mot sjukdomen. Villkor som är gemensamma för spädbarn innehåller gulsot och utslag. Ett annat mer allvarligt tillstånd som vissa barn utvecklar är sömnapné. I avsnitten nedan ger grundläggande information om denna potentiellt livshotande fråga

Du behöver:.
Gamla vuxna strumpa
. ris.
nål.
tråden.

Definition

Sömnapné är ett medicinskt tillstånd som andningsuppehåll under korta intervaller (vanligen flera sekunder) under sömnen. Tillståndet kan orsakas av problem i hjärnan eller en luftvägsobstruktion.

Vad Spädbarn löper risk

För tidigt födda barn har en ökad risk för sömnapné. Detta beror på att hjärnan, nervsystemet och lungor-allt som behövs för att andas rätt-är omogna hos prematura barn. Risken minskar ju närmare barnet föds till deras förfallodatum. De med Downs syndrom löper också en ökad risk för sömnapné.

Orsaker

Lågt blodsocker, missbildningar, exponering för kemikalier och läkemedel, och en blockerad luftväg alla tros orsaka sömnapné, utöver prematuritet och sjukdomar som Downs syndrom.

Diagnos

sömnapné diagnostiseras genom både medicinsk undersökning och provning. Dessa tester mäter saker som syrehalten och hjärnvågor.

Symtom

Symtom på sömnapné hos spädbarn med en blåaktig färg, flämtande, snarkning och perioder om 20 sekunder eller mer för pausade andning.

Behandling

Det finns tre metoder för behandling av sömnapné hos spädbarn. Den första är en mask som kallas kontinuerlig CPAP (CPAP) maskin. Denna mask förhindrar apné genom tillhandahållande av en luftström som håller luftvägarna öppna. Den andra behandlingen är en skärm som kan upptäcka förändringar i andning. Den sista behandlingsmetoden är medicinering. Den typ av behandling varierar beroende på vilken typ av sömnapné barnet har. Central apné är en typ av apné som hjärnan inte kan kommunicera att barnet skall andas, det är den vanligaste typen. Obstruktiv apné, som namnet antyder, apné orsakas av någon form av hinder i luftvägarna. Den sista typen är blandad apné, så därför är det en kombination av central och obstruktiv apné.

SIDS

sömnapné hos spädbarn anses vara en av orsakerna till plötslig spädbarnsdöd (SIDS). Det rekommenderas att alla barn, särskilt de som löper risk för sömnapné, alltså läggas på rygg när somna in.

Previous:nothing Next:Attention Deficit Hyperactivity Disorder

Relaterade artiklar


 • om guarkärnmjöl
 • kosmetisk kirurgi behandlingar för hudbristningar
 • farliga biverkningar av ibuprofen hos barn
 • hur man diagnostisera torra ögon
 • Hur vet du är i arbete
 • vad är en Reiki session?
 • Vilka är de behandlingsmetoder för ett kejsarsnitt graviditet ärr?
 • Vad innebär det att ha låga leverfunktion?
 • biverkningar av Depo Lupron
 • hur har tvillingpojkar
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com