vad är rotovirus?

Inlagd av: Magnus Ekblad uppdaterad: 2014-08-01
Rotovirus, vanligtvis stavas som rotavirus, är en av de vanligaste barndom infektioner som drabbar spädbarn och små barn. Det är en smittsam infektion i tarmen som kan orsaka svår diarré och uttorkning. Enligt US Centers for Disease Control and Prevention, varje år rotovirus ansvarar för sjukhusvistelse på nästan 55. 000 barn i USA, och världen detta virus dödar cirka 600. 000 barn

Egenskaper

Ordet rotovirus (rotavirus) kommer från det latinska turordning, vilket betyder hjul. Viruset fick detta namn eftersom det är hjul-liknande utseende. Det tillhör en familj av dubbelsträngat RNA virus som kallas Reoviridae. Det finns olika stammar av viruset som kan smitta människor.
I USA kommer denna tarmkanalen infektion påverka de flesta barn efter 5 års ålder. Även rotovirus är vanligast bland små barn, kan det påverka även andra åldersgrupper.

Överföring av Rotovirus

Rotovirus utbrott inträffar oftast under vintern och våren säsonger. Utbrott sker oftast i miljöer som t. ex. daghem där barn är i nära kontakt. Det är ett smittsamt virus som överförs via avföring-oralt. Överföring av viruset uppstår när händer eller något föremål såsom leksaker smittade med viruset från avföring läggs i munnen. Viruset kan överleva flera dagar på livlösa ytor, och på en persons händer i timmar.

Symtom

Inkubationstiden för rotovirus infektioner är cirka 2 dagar. Symtom tenderar att visas efter denna period. Ett barn oftast kan ha en eller två symptom, men det vanligaste är grön, vattniga diarréer som kan pågå i upp till 8 dagar. Den andra möjliga symtom av detta virus är kräkningar, buksmärta, illamående och feber.
Svår diarré och kräkningar kan leda till en förlust av kroppsvätskor och uttorkning. Tecken på uttorkning är irritabilitet, rastlöshet, minskad urinering, muntorrhet, letargi och törst.

Behandling

I friska barn, går infektionen vanligen sin kurs i ett par dagar. Rekommendationen för privat eller yrkesmässigt behandlingar beror på svårighetsgraden av symtomen. För att förhindra uttorkning vid lindrig rotovirus är hembehandling rekommenderas av läkare för att ge barn mer vätska eller drycker rehydrering. Däremot kan måttlig till svår dehydrering hos spädbarn eller småbarn leder till sjukhusvård i vilken behandling som kan innefatta intravenös vätska för att återställa kroppens vätskenivåer till det normala.

Försiktighetsåtgärder och förhindrande

Rotovirus kan spridas genom dålig hygien. För att begränsa överföringen av rotovirus är det viktigt att observera god hygien när du använder badrummet och att tvätta händerna ordentligt innan du äter. När barnet är sjukt med viruset, bör människor hanterar och avyttra blöjor på ett korrekt sätt och sedan tvätta händerna. De vacciner som RotaTeq u00AE och Rotarix u00AE kan skydda barn mot detta virus. Dessa är olika vacciner som ges oralt till spädbarn för att förhindra allvarlig diarré som orsakas av detta virus.

Previous:nothing Next:ryggproblem orsakade av tung bok påsar

Relaterade artiklar


 • cigarettrökning & hälsorisker
 • hur man vet om man har en migrän
 • hur lager en första hjälpen kit för din blöja väska
 • vad är orsakerna till oregelbundna menstruationer varannan vecka?
 • Vilka är fördelarna med en magnetisk bäddmadrass?
 • hur lätt spädbarn hosta
 • Hur ser vi med våra ögon?
 • hjärtarytmier symptom hos kvinnor
 • symtom på slutskedet alkoholism
 • hur man arbetar en defibrillator
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com