Vad är springmask?

Inlagd av: Camilla Näslund uppdaterad: 2014-09-17
En springmask, även känd som en Springmask, är en vit, liten, tunn rundmask som kan leva i människans tjocktarmen och ändtarmen. En springmask är ungefär så länge som en bit av ris eller häftklammer. Kvinna springmask färdas genom tarmen genom anus medan den smittade personen sover. Väl där deponera de sina ägg. Springmask kan drabba människor i alla socioekonomiska nivåer och åldrar och är en av de vanligaste typerna av parasitangrepp

Du behöver:. .
Oskyldiga händer
Rengör och steriliseras behållare för att lagra dina bröstmjölk.
En bekväm yta.

Symtom

Symtom på springmask är vanligen milda och vissa individer kan ha några symtom. Men de flesta människor som är infekterade med springmask känna sig rastlös och har svårt att sova på grund av klåda runt anus. Denna klåda uppstår när kvinnliga springmask är ute och aktivt lägga sina ägg.

Riskfaktorer

Rutin handtvätt kan förhindra att smittas av springmask. De människor som oftast drabbas av springmask är förskola och barn i skolåldern. Människor som är på institutioner är också en högre risk, liksom hushållens medlemmar av människor som springmask. Personer som vårdar människor som har springmask är också i riskzonen.

Förvärvade /Spread

springmask ägg har muntligen att förtäras för en person att bli smittad. Springmask sprids omedvetet genom överföring av ägg från anus till mun i handen. Infektioner kan också förekomma om en individ har kontakt med förorenat strö, mat, kläder eller andra varor. Eftersom springmask ägg är så små kan de också bli luftburna och intas genom andningen.

Diagnos

Diagnosen ställs genom att identifiera ägg eller maskar. Maskar kan oftast ses runt anus och på pyjamas och underkläder ungefär två till tre timmar efter det att personen försätts i vila. Maskar kan samlas in genom att trycka på en bit genomskinlig tejp till det anala området. Bandet testet kan också effektivt gjort på morgonen innan urinering, tarmtömning eller duschar. Tejpen kan undersökas i mikroskop för ägg, kan dock springmask generellt ses med blotta ögat. Springmask återfinns sällan i avföringsprov.

Behandling

Springmask kan behandlas med mediciner --- både receptbelagda och receptfria. Behandling innebär oftast två doser av medicineringen. Den första dosen tas så snart som möjligt. Den andra dosen tas två veckor efter den första dosen. Det rekommenderas att alla i hushållet, eller människor som är förvaltare av en person som har en springmask infektion, även få behandling på samma gång. God hygien, rutin handtvätt och rengöring under naglarna kan förhindra återinfektion.

Previous:nothing Next:Vad gör en onormal hjärna MRI ut?

Relaterade artiklar


 • Vilka är orsakerna till återkommande bältros?
 • symtom på låg magsyra
 • hur man upptäcker ett svampinfektion
 • tecken på en drog återfall
 • Fördelarna med ånga duschar
 • hur man anser dig
 • orsakerna till förstoppning hos barn
 • hur man desinficera och rengöra en svamp
 • hur man hanterar ilska hos barn
 • orsakerna till huvudvärk
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com