orsakerna till nattliga svettningar

Inlagd av: Ulf Friberg uppdaterad: 2014-09-29
Nattliga svettningar är nästan alltid orsakade av någon form av underliggande sjukdom, men i vissa fall kan symtom signalera en allvarlig sjukdom. Detta gäller särskilt om sovplagg och lakan blir indränkta trots att temperaturen i sovmiljö inte är för varmt. Även om nattliga svettningar är mer vanligtvis betraktas som ett symptom på klimakteriet, fann forskare att chansen för nattliga svettningar öka med åldern för både kvinnor och män. Dessutom svettningar äldre människor som klagar på natten också rapport muskel-och ledvärk.

Du behöver:
hallonbladsté
. Kokande vatten.

klimakteriet

Svettning förekommer ofta i samband med värmevallningar som är ett vanligt symptom på klimakteriet. Eftersom äggstockarna producerar mindre östrogen, kan blodkärlen i huden vidgas. Nattliga svettningar kan vara en av de första symptomen på klimakteriet som hormonell obalans skickar signaler till hjärnan att höja pulsen och öppna svettkörtlarna. För att göra saken värre, kvinnor som är överviktiga eller under la stress är flera gånger större risk att drabbas värmevallningar och nattliga svettningar under klimakteriet.

Infektion

kroniska infektioner såsom tuberkulos kan orsaka nattliga svettningar, särskilt om infektionen reaktiverar senare i livet. Infektioner såsom osteomyelit (infektion i skelettet) endokardit (inflammation i hjärtklaffarna), blindtarmsinflammation, halsfluss eller AIDS-viruset kan orsaka kraftig svettning som resultat av en plötslig nedgång i kroppstemperatur efter att ha kört en hög feber. Luftvägsinfektioner kan bölder i lever eller mjälte och svampinfektioner som histoplasmos orsaka nattliga svettningar också. Symptomen på histoplasmos liknar dem av tuberkulos i att en person utvecklar en hosta förutom nattliga svettningar. Sjukdomen drabbar oftast lungorna och kan vara livshotande om obehandlade.

Idiopatisk hyperhidros

Idiopatisk hyperhidros är ett medicinskt tillstånd där kroppen producerar för mycket svett utan att det finns någon uppenbar orsak. Vad det handlar om är att en del människor helt enkelt svettas mycket. Om så är fallet, även om villkoret kan vara obekväma, har det inga allvarliga hälsoeffekter än de som i samband med förlust av sömn.

Cancer

Nattliga svettningar är ofta ett tidigt symptom på vissa typer av cancer, särskilt lymfom och maligna tumörer. Villkoret kan också vara en biverkan av cancerbehandling. Hormonnivåerna i blodet kan påverkas när könsorganen skadas antingen av själva cancern eller på grund av behandlingar inriktade på att förstöra cancer, till exempel strålning eller kirurgiskt avlägsnande av sjuka organ. Patienter vars immunsystem har äventyrats löper också ökad risk för nattliga svettningar.

Medicinering

Nattsvettning kan vara en bieffekt av vissa läkemedel, bland annat antidepressiva läkemedel och läkemedel för att kontrollera högt blodtryck. Steroider såsom kortison och prednison kan också utlösa nattliga svettningar. Människor med lågt blodsocker som är skyldiga att ta insulin eller orala diabetes mediciner kan ofta uppleva symtom också. Även vanliga OTC-läkemedel såsom acetylsalicylsyra och paracetamol har varit kända för att producera nattliga svettningar hos vissa individer. Detta är ofta resultatet av en rebound effekt efter att hjälpa kroppen att kämpa mot feber.

Andra orsaker

Hormonella obalanser, inklusive hypertyreos, kan vara ansvariga för att orsaka nattliga svettningar. Dessutom kan vissa neurologiska sjukdomar som stroke och autonom neuropati störa signalerna mellan hjärnan och hjärtat, blodkärl och svettkörtlar. Sura uppstötningar är ännu ett medicinskt tillstånd som nattliga svettningar kan vara ett av symptomen. Om så är fallet, antacida eller en klass av läkemedel som kallas H2-blockerare kan erbjuda viss lättnad.

Behandling

Den mest effektiva behandlingen för nattliga svettningar är att fastställa orsaken. Du bör boka en tid för att se din läkare om nattliga svettningar fortsätta på regelbunden basis. Om nattliga svettningar blivit så dålig att du förlorar sömn, eller om de åtföljs av viktnedgång och feber, måste du få en korrekt diagnos och inte fördröja söker behandling.

Previous:nothing Next:hem rättsmedel för illamående under graviditeten

Relaterade artiklar


 • fakta Medicare om
 • hem rättsmedel för barns öronvärk
 • hur man lär sig att inte blinka vid tillämpningen av kontaktlinser
 • de typer av östrogen grädde
 • orsaker till förhöjda leverenzymer hos barn
 • naturliga sätt att stimulera sammandragningar
 • feber blister symtom
 • vad är en colonic?
 • Definitionen av essentiell tremor
 • om bakterier som kan orsaka onormala cellprov
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com