vad som kan orsaka stickningar och domningar i en fot?

Inlagd av: Charlotte Wannberg uppdaterad: 2014-09-05
Stickningar och domningar i fötterna är ett symptom som går resultatet av en rad olika sjukdomstillstånd. Eftersom fötterna är längst delen av kroppen från hjärtat, är det lättare för dem att uppleva lågt blodflöde, vilket kan orsaka stickningar och domningar. Några av de förhållanden som leder till stickningar och domningar kan vara allvarliga, så det är viktigt att fastställa orsaken till symtomen snabbt och söka läkarvård om nödvändigt

externa orsaker

Domningar och stickningar i fötter är ofta orsakas av externa begränsningar av blodflödet genom benen. Detta kan leda till känslan i benen eller fötterna "somna". Höjd på benen under en längre tid kan orsaka stickningar. Allt som begränsar blodflödet genom benen, till exempel en tät förband, tryckförband eller vikt placeras på benen kan begränsa blodflödet och orsaka stickningar. Det kan orsakas genom att sitta på egna ben eller korsar benen.

Temperatur

Temperatur av vävnader av benen påverkar hur snabbt vätskor kommer att gå igenom dem. När benen förvaras svalt under en längre tid, fötterna kommer sannolikt att bli avtrubbad. Dessutom, om huden på fötterna utsätts för extrem kyla, kylan kommer bedöva nerverna i foten. Eftersom vatten är en bättre ledare av temperatur än luft, placera fötterna i kallt vatten kommer att orsaka domningar snabbt.

Stroke

En stroke är en allvarlig episod av hjärnskador som är resultatet av ett avbrott i blodflödet till hjärnan . Detta kan leda till att inte kunna kontrollera extremiteterna eller få dem att känna sig som om de stickningar eller domningar. De skador som stroke är ofta permanent. Andra faktorer som skadar hjärnans funktion såsom hjärncancer eller tumörer kan leda till liknande känslor i fötterna.

Diabetes och vikt

Diabetes är ett annat villkor som ofta orsakar domningar i fötterna. Övervikt kan också öka risken för fot domningar. Fetma ökar risken för diabetes och även späder totala blodflödet genom kroppen, så det är lättare för ett visst område att få för lite blod. Den extra stress att gå med en stor mängd vikt på fötterna kan orsaka domningar och stickningar.

Nervsystemet

nervsystemet är vad känner känslor som smärta, temperatur och tryck och levererar dem till hjärnan. Om nervsystemet skadas eller hämmas, kan det leda till känslor av stickningar och domningar. Ryggmärgsskada kan leda till fots domningar, vilket tumörer i ryggraden. Alkoholmissbruk och användningen av smärtstillande medel eller olagliga droger kan påverka nervsystemet och orsaka fot domningar och stickningar.

Previous:nothing Next:Vilka är de behandlingar för gikt i händer?

Relaterade artiklar


 • symptom på hår löss
 • naturläkemedel för klimakteriet symtom
 • kan digitala örontermometrar användas för basala kroppstemperaturen?
 • ärftliga faktorer som påverkar den fysiska utvecklingen
 • elektrisk muskelstimulering behandling av ärrvävnad på knäet
 • symptom på mjölkprotein allergi hos barn
 • Så för att lindra sinus trycket under graviditeten
 • ryggproblem orsakade av tung bok påsar
 • Vilka är de behandlingar för gikt i händer?
 • hur har befrielse från ryggsmärtor
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com