fakta om kontaktlinser

Inlagd av: Jonathan Nyberg uppdaterad: 2014-10-15
Många människor har ögonproblem som kan förbättras genom att bära korrigerande linser. Förr i tiden var detta uppnås genom att bära glasögon, men många ansåg att glasögon negativt sitt utseende. Tillkomsten av kontaktlinser förändrade allt detta, och fler människor bär dem än du kanske tror. I själva verket uppskattar HealthCentral. com att det finns mer än 30 miljoner människor i USA som använder linser

Historia

Även om idén att kontaktlinser kan datum ända tillbaka till Leonardo da Vinci, den berömde konstnären och uppfinnaren själv skulle förundras över uppfinningen vi nu känner som kontaktlinser. Genom åren har kontaktlinser genomgått flera förändringar. År 1836 producerade en optiker vid namn William Feinbloom den första USA-tillverkade kontaktlinser och även infördes användningen av plast för objektiv. Efter fortsatta framsteg, 1971 den mjuk kontaktlins blev tillgänglig för kommersiellt bruk i USA.

Typer

Det finns två typer av kontaktlinser. Den hårda eller stela linsen är en liten, tunn lins som passar över hornhinnan i ögat. Flexibla linser är något större och består av en vätska-absorberande plast. De är mer bekväma att bära och är i allmänhet mer sannolikt att förskrivas av ögonläkare än hårt linser.

Endagslinser

Utvecklingen av endagslinser har gjort bär kontakter ännu bekvämare. Som namnet antyder kan kontaktlinser för engångsbruk bäras och kastas bort. Endagslinser är dyrare men de är bekväma att bära och minska risken för infektion. Även om dessa linser kan bäras att sova, är det fortfarande rekommenderas att de tas ut före sänggåendet för att ytterligare förebygga risken för infektion.

Gaspermeabelt linser

Gaspermeabelt linser är små, flexibla plastlinser utformad för att passa ditt öga. De flyter faktiskt på tårfilmen framför hornhinnan. Gaspermeabelt linser tillåter syre till hornhinnan. De är mer hållbara, håller längre och har möjlighet att bättre korrigera vissa synproblem.

Förlängd användning

Extended bär linser gör att du kan bära dina kontakter under en längre tid utan att behöva ta ut dem och rengör dem. Det finns olika typer av förlängd användning linser, som möjliggör kontinuerligt användande i upp till 1 vecka, 2 veckor och 30 dagar. Även kontinuerligt användande linser erbjuder skarp vision med mer bekvämlighet, det finns alltid möjligheten att infektionen kan inträffa och en rengöring Lösningen skall hållas på plats i händelse av att linserna behöver rengöras.

kosmetiska linser

De flesta människor använder linser för att korrigera problem med synen, är kontaktlinser också används för kosmetiska ändamål i vissa fall. De kan köpas i tonat färger för att ge intryck av en annan ögonfärg. Det finns också specialitet kontaktlinser gjorts för att ge intryck av en katt ögon eller andra dramatiska effekter. De flesta kosmetiska linser finns för receptbelagda slitage samt helt enkelt för kosmetiska ändamål.

Fördelar och nackdelar

Kontaktlinser erbjuder ett alternativ för dem som inte gillar utseendet eller känslan av glasögon. De är också ett bra alternativ för människor som tenderar att tappa bort eller bryta sina glas, men kontaktlinser är inte valet för alla. En del människor föredrar faktiskt glasögon. Det är helt enkelt en fråga om personligt val. Kontaktlinser bärare kommer allt oftare vision tentor än dem som bär glasögon. Detta är särskilt viktigt för människor bär disponibel eller förlängas slitage kontakter. Kontaktlinser bärare är mer mottagliga för infektioner som kan orsaka skador på ögonen. Några frågor som har noterats med kontaktlinser allergier, infektioner och torra ögon, men så är inte fallet med alla kontaktlinsbärare och bör inte heller avskräcka någon från att överväga kontaktlinser. Glasögon är normalt billigare än kontaktlinser. Det är svårt att presentera ett genomsnittligt pris för kontaktlinser eftersom kostnaden varierar beroende på recept behövs samt vilken typ av lins som valts.

Previous:nothing Next:Varför får människor huvudvärk efter ett träningspass?

Relaterade artiklar


 • symtom av dricksvatten inte tillräckligt med vatten
 • hur man ansöker om bistånd sjukförsäkring program online
 • orsakerna till sängvätning hos barn
 • Så för att lindra sinus trycket under graviditeten
 • rensar nästäppa hos spädbarn
 • hur man betygsätta Sedona-metoden
 • vad är orsakerna till fosterdöd?
 • hur man förebygger solskador på ditt barn
 • hur man kan slå endometrioisis - serie endometrios artiklar
 • Vilka är de behandlingar för tarmparasiter hos barn?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com