historia av koppar spiraler

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2014-10-20
En spiral (spiral) är en typ av preventivmedel som en vårdgivare infogar en liten T-formad anordning in i en kvinnas livmoder. Enheten finns kvar så länge kvinnan vill undvika graviditet, upp 10 år. Koppar spiral kan sitta kvar upp till 12 år. Idag finns två Spiralen produkterna på marknaden i USA, ParaGuard spiralen, som innehåller koppar, och Mirena enheten, som innehåller hormonet progesteron och kan finnas kvar i upp till fem år.

Historia

spiraler utvecklats ur stamceller vagitorier, som är apparater sätts in i slidan för att förhindra graviditet eller stödja en prolapsed livmodern. Vagitorier och andra barriärmetoder preventivmedel har använts i hundratals år och vagitorier var i allmänt bruk i Amerika sedan artonhundratalet.

Modern Spiralen

Den moderna iud var en tysk uppfinning utvecklades i början av nittonhundratalet . År 1902 uppfann Dr Carl Hollweg ett vagitorium enhet som delvis in i livmodern. År 1909 en annan tysk läkare kom på en sann spiral som fanns helt i livmodern. Denna enhet var dock begränsad till de två-sidiga publikationen beskriver det, och var aldrig marknadsförs. Slutligen, 1929, publicerade dr Ernst Grafenburg en rapport som beskriver effekten av en siden sutur ring enhet binds i silvertråd. Tester hittade en graviditet på endast 1,6 procent av 600 kvinnor som använde denna enhet. Tråden bindande enheten visade sig innehålla 26 procent koppar. Det skulle vara ytterligare 40 år innan sambandet mellan koppar, vilket bidrar en spermiedödande effekt, och preventivmedel skulle göras.

Fördelar med koppar spiral

koppar spiral inte påverkar kvinnors hormonnivåer. Enheten kan användas under amning och när de tas bort, förmågan att bli gravid snabbt tillbaka. Dessutom kan koppar spiraler kvar längre än andra spiral, upp till 12 år, och kan även användas som en form av akuta preventivmedel.

Nackdelar

perioder kan vara smärtsamt och bli tyngre med användning av koppar spiral i motsats till den hormon-baserade IUD alternativ och småblödningar mellan menstruationerna kan öka. Införandet av den spiralen är förenat med en viss risk för infektion och korta risk för inflammation i lilla bäckenet. Koppar spiraler också skyddar inte mot sexuellt överförda sjukdomar.

Effektivitet och utbredning

Det finns idag ett antal spiraler på marknaden över hela världen och den moderna spiraler koppar utvecklats under 1970-talet har förbättrats och nu uppnå en hastighet över 99 procent effektivitet enligt en WHO studie gjordes 1997. Spiralen är nu världens mest använda reversibla preventivmedel.

Previous:nothing Next:om högt blodsocker och graviditeten

Relaterade artiklar


 • tecken på silikonbröstimplantat brott
 • hur man förbereder läkemedel löksoppa
 • symtom på akut hepatit alkoholhaltiga
 • hur man anser dig
 • hur man sova gott om natten
 • vad är inåtväxta hårstrån?
 • orsakerna till Enterococcus faecalis
 • Vilka är fördelarna med en magnetisk bäddmadrass?
 • de typer av östrogen grädde
 • orsakerna till sängvätning hos barn
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com