prostatacancer kirurgi & nya behandlingar

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2014-10-23
Prostatacancer är den vanligaste icke-hudcancer finns i amerikanska män, och American Cancer Society beräknar att en av sex män i Amerika kommer att diagnostiseras med villkoret under sin livstid. Så länge cancern är i prostatakörteln och inte sprida sig till andra organ, är det inte ett livshotande tillstånd, men många män väljer att behandla cancer, så att den inte har en chans att sprida sig. Om det upptäcks tidigt, prostatacancer kan behandlas framgångsrikt, och nya prostatacancer behandlingsalternativ är att minska risken för biverkningar dramatiskt.

Kirurgisk behandling

Den äldsta prostatacancer behandlingsalternativ är kirurgiskt avlägsnande av prostata eller en prostatektomi. Prostatectomies kan göras antingen genom öppen kirurgi eller genom laparoskopisk kirurgi, beroende på patientens fysiologi och storleken av prostatakörteln. En prostatektomi kommer att ta bort prostatakörteln och några av de omgivande vävnad, såsom lymfkörtlarna i ljumsken. Denna behandling är väldigt effektivt på att eliminera lokaliserad prostatacancer, men det bär många risker, inklusive infektion, impotens och inkontinens. Det kräver också en sjukhusvistelse och införandet av en kateter.

Strålbehandling

Strålbehandling verk genom att utsätta cancercellerna att strålning för att döda dem. Strålning kan minska storleken av tumörer hos patienter med avancerad prostatacancer. Det kan också framgångsrikt eliminera cancer hos patienter med låggradig fall av sjukdomen. Patienter har två alternativ för strålbehandling. Strålning kan riktas mot prostatan externt, i en process som kallas extern strålning. Det andra alternativet är frö implantation eller brachyterapi, som innebär att placera små radioaktiva frön i körteln, där de gradvis övergång strålning direkt i tumören.

Kryokirurgi

Kryokirurgi är frysningen av prostatakörteln för att avlägsna cancer. Detta görs genom en infusion av giftig argongas. Denna gas är extremt kallt och fryser vävnaden i körteln snabbt. Efter den önskade temperaturen har uppnåtts, genomsyrar läkare vävnaden med värmande agent, till exempel helium gas. Detta tinar vävnaden fort. Cykeln upprepas två gånger för att fullständigt förstöra prostatakörteln och cancer den innehåller genom att svälta den vävnad av blodflödet.

HIFU

En av de nyaste behandlingarna för prostatacancer är hög intensitet fokuserat ultraljud, eller HIFU . Denna behandling innebär att styra ultraljudsvågorna till specifika punkter i prostatakörteln. Vågorna höja temperaturen i målområdet snabbt, effektivt bränna vävnad. Eftersom ultraljud vågor är ofarliga om inte flera vågor är fokuserade på ett område, kan de passera genom den omgivande vävnaden med liten eller ingen skada. För många patienter, sänker minimalinvasiv HIFU behandling risken för biverkningar jämfört med andra prostatacancer behandlingsalternativ.

Hormonterapi

De celler som bygger upp prostatatumörer behöver manliga hormoner, så kallade androgener, att växa. Testosteron är ett av dessa hormoner. Hormonbehandling fokuserar på att minska mängden av dessa androgener i blodet. Detta tar inte bort cancerceller, men det bromsar deras tillväxt. För fall där prostata tumören har spridit sig utanför prostatakörteln är det enda åtgärd och kan förlänga patientens liv. Hormonbehandling innebär injektioner av kvinnliga hormoner eller kirurgiskt avlägsnande av testiklarna.

Exspektansgrupp

Exspektansgrupp är egentligen inte ett behandlingsalternativ, men det är ett alternativ för att hantera prostatacancer för vissa patienter. De flesta fall av prostatacancer växer långsamt cancer. Så länge cancer håller sig inom prostatakörteln, innebär det liten risk för kroppen. Exspektansgrupp innebär att man håller ett öga på tillväxten av prostatan tumören men med några omedelbara åtgärder för att behandla cancer. Behandling enbart förs när tumören visar tecken på ökande eller spridas utanför körteln.

Previous:nothing Next:vad är orsakerna till återkommande jäst infektioner eller vaginit?

Relaterade artiklar


 • vad är en gränsöverskridande samarbete med auto skillnad blod test?
 • hur man kan slå endometrioisis 73 - förstå olika typer av anestesi
 • hur man kan förstå varför läkaren ser på tungan (när han säger öppna och säga ahhh)
 • Vilka är riskerna med cigarrökande?
 • vad är användningen av en injektionsflaska?
 • gastrointestinala problem hos barn
 • Vilka är orsakerna till en brännande känsla i tårna?
 • hur man kan slå endometrioisis - serie endometrios artiklar
 • hur man undviker erektil dysfunktion bedrägerier
 • hur man får sova när du har en ny bebis
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com