vad är en lipas test?

Inlagd av: Camilla Näslund uppdaterad: 2014-10-03
Många människor har tillstånd eller sjukdomar som kan ha liten eller inga symptom eller behöver vissa nivåer av kontrollerat material som produceras av specifika organ såsom bukspottkörteln. Ofta är det viktigt för en patient att ha vissa tester som gjorts genom att samla in blodprover, att kartlägga eventuella avvikelser i blod och blodkomponenter. Om blod tas regelbundet, kan läkarna titta på testresultat för att se om det finns några större förändringar i patientens och börja behandling på villkor innan de blir livshotande.

Funktion

En lipas test är ett särskilt blodprov som ges för att kontrollera tillståndet i bukspottkörteln och se om det är några avvikelser i orgeln, vilket kan tyda pankreas vissa villkor som pankreatit. Testet mäter vissa enzymer i blodet som kan vara av normala nivåer eller kan vara onormala, antingen högre eller lägre än de borde vara.

Nivåer

En lipas test kan komma tillbaka högt eller lågt. Enligt NIH, en hög resultat på lipas testet kan tyda på vissa villkor i bukspottkörteln, som även innefattar cancer i bukspottkörteln. En låg lipas testresultat kan tyda på kronisk pankreatit eller ens en lipas brist i kroppen. Dessa villkor kan behandlas, men vissa är mycket allvarligare än andra. Alla typer av förhållanden i bukspottkörteln förtjänar omedelbar läkarvård och omsorg.

Förfarande

En lipas test är ett blodprov som innebär sticker en ven i armen med en nål och dra en viss mängd blod som skall provas . Området är möjligen fästs för sjuksköterskan eller labbet tech för att kunna sätta fingret på en ven och sedan tvättas med ett desinfektionsmedel. En nål införs därefter i venen och blod tas bort. Vanligtvis processen är smärtfri, med en möjlig obekväm stick när nålen går in i armen. Fasta minst åtta timmar eller längre behövs ofta.

Fördelar

Fördelarna med att ha en lipas test är många. Bukspottkörteln är en viktig organ i kroppen, och om det finns avvikelser med orgeln, är det viktigt att påbörja behandling snabbt för att undvika en livshotande situation. Om en patient genetiskt benägen till bukspottkörtelcancer förhållanden är det viktigt att hon har hennes lipasnivåer kontrolleras regelbundet av en utbildad läkare.

Missuppfattningar

Det finns egentligen inga faror i att ha blod dras. Det finns möjlighet till kraftig blödning, men som lätt kan åtgärdas. Andelen personer som drabbas sjukdomar genom att deras blod dras är mycket sällsynta, och om patienten är att se en ansedd läkare och är i en ren och steril miljö, det finns praktiskt taget inga risker.

Previous:nothing Next:vad är orsakerna till dålig hållning?

Relaterade artiklar


 • Vilka är de behandlingar för bränna ärr efter såret läkt?
 • hur man gör ett örtbad väska för baby
 • hur man kan slå endometrioisis 81 - förstå alternativ för att få barn efter livmoder hysterektomi
 • symptom på mjölkprotein allergi hos barn
 • de typer av östrogen grädde
 • klumpfot problem
 • om hälsosam diastoliska blodtrycket
 • farliga biverkningar av ibuprofen hos barn
 • Hur fungerar hälsenan arbete?
 • tecken på en drog återfall
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com