vad är sköldkörteln?

Inlagd av: Valon Istrefi uppdaterad: 2014-11-16
Sköldkörteln är en liten körtel som ligger under huden i mitten av nacken. Det är ett U-format, 2-tums bit vävnad på vardera sidan av luftstrupen. I en frisk individ, kan körtel knappt kännas och kan inte ses. Trots sin ringa storlek är en av de viktigaste körtlar i kroppen. Hormoner frisätts från sköldkörteln påverkar kroppens ämnesomsättning och funktion. Dysfunktion i sköldkörteln påverkar hela kroppen och kan leda till allvarlig sjukdom

Funktion

Sköldkörteln utsöndrar två sköldkörtelhormoner: tyroxin (T4) och trijodtyronin (T3). Dessa hormoner styr kroppens ämnesomsättning genom att påverka nästan varje cell syre användning och protein produktion. T3 anses vara den mest aktiva av de två hormonerna. T4 omvandlas till T3 när kroppens metabola behov ökar.

Sköldkörteln också utsöndrar hormonet kalcitonin. Detta hormon är viktigt i kroppen kalciummetabolismen.

Hormone Secrection Control

Sköldkörteln behöver kontrollera mängden frigörs hormoner. Släpper för många hormoner leder till hypertyreos. Släpper för få leder till hypothyroidsim. Detta är en komplicerad process. Hypothalamus, en del av hjärnan ovanför hypofysen, släpper Tyrotropinfrisättande hormon (TRH) som svar på kroppens metabola behov. Detta hormon verkar på hypofysen för att stimulera körteln att släppa tyreoideastimulerande hormon (TSH). TSH reser sedan till thryroid körteln att stimulera den att släppa sköldkörtelhormoner. När tillräckligt sköldkörtelhormon släpps, detta gör att produktionen av TRH och TSH för att släppa av tills mer sköldkörtelhormon behövs av kroppen.

Jod

Jod är ett viktigt näringsämne i födan som behövs för att sköldkörtelfunktion. Jod används av sköldkörteln att producera T4 och T3. Sköldkörteln kommer spara jod genom återvinning jod efter T4 och T3 används. Om det är för mycket jod i kosten kommer det att sakta produktion av sköldkörtelhormon. För lite jod i kosten gör att sköldkörteln att förstora-ett tillstånd som kallas struma.

Hypothyridism

Hypotyreos är en allvarlig sjukdom som orsakas av en felaktig sköldkörteln. Alltför lite hormon som kommer att bromsa kroppens ämnesomsättning och funktion. Förändringen är oftast gradvis men kan bli livshotande om de inte behandlas. Orsaker till hypothyroidsim omfattar inflammation i sköldkörteln som leder till förstörelse av vävnaden, kirurgiskt avlägsnande av körteln beror på tumör eller andra medicinska behov, genetisk sjukdom eller brist på jod i kosten. Denna sjukdom är vanligare hos kvinnor, särskilt när de blir äldre.

Hypertyreos

Hypertyreos drabbar cirka 1 procent av U. S. befolkningen. Sjukdomen uppstår när sköldkörteln producerar för mycket sköldkörtelhormon. Sköldkörteln blir förstorad och kan vara smärtsamt. Kroppens ämnesomsättning och funktion fart fram till viktminskning och allmän sjukdomskänsla. Ögonen får bukta ur sina hålor på grund av vätskeansamling. Orsaker till hypertyreoidism inkluderar inflammation i sköldkörteln, tumör eller onormal vävnad, en överaktiv hypofysen, Graves sjukdom (en autoimmun sjukdom), eller exponering för giftiga ämnen eller radioaktivitet.

Previous:nothing Next:anti aging hud behandlingar

Relaterade artiklar


 • hur man kan slå endometrioisis 78 - förstå i operationen rummet före operation
 • Hur man känner igen autism
 • hur man kan stoppa bröst från att växa
 • hur man kan slå premenstruella syndrom - serie av premenstruella syndrom (PMS) artiklar
 • cigarettrökning & hälsorisker
 • hem rättsmedel för barns öronvärk
 • hur man kan förebygga liggsår på hälarna
 • hur man köper och använder automatisk piller dispensrar
 • hälsofördelar med silverax
 • vad är det normala rörelseomfång i axeln?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com