sköldkörtel misslyckande och vad som orsakar det

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2014-12-11
När sköldkörteln inte kroppens funktion också kommer att misslyckas. Sköldkörteln är en liten, U-formad orgel i mitten av halsen. Sin normala funktion är att producera tre hormoner. Tyroxin (T4), trijodtyronin (T3) och kalcitonin
T4 och T3 är inblandade i kroppens ämnesomsättning. De stimulerar nästan varje cell i kroppen, vilket i sin tur påverkar vitala kroppsfunktioner. Ibland sköldkörteln inte fungerar som leder till ett tillstånd som kallas hypotyreos

Effects

När sköldkörteln inte kroppen gradvis kommer att upphöra att fungera korrekt. Denna gradvisa minskning i fungerande ibland kan misstas för depression eller demens hos äldre vuxna. Tecken på sköldkörteln misslyckande inkluderar avtrubbade ansiktsuttryck, svullna ögon och ansikte, förändringar röst (heshet eller långsam tal), förvirrat tänkande, viktökning, håravfall och hudförändringar såsom torrhet eller fjällning. Obehandlad sköldkörtel misslyckande kan leda till koma och död.

Hashimotos thyreoidit

Den vanligaste orsaken till sköldkörtel misslyckande är Hashimotos tyreoidit. Av okänd anledning angriper kroppens sköldkörteln med vita blodkroppar och antikroppar. Detta kallas ett autoimmun reaktion. Denna reaktion förstör sköldkörteln vävnad. Sköldkörteln så småningom blir oförmögen att producera den nödvändiga thryoid hormoner.
Hashimotos thyreoidit sker ofta med andra endokrina sjukdomar som diabetes eller med andra autoimmuna sjukdomar som rhuematoid artrit. Det är en vanlig sjukdom hos äldre kvinnor och hos personer med Downs syndrom. Ungefär 50% av personer med Hashimotos thyreoidit så småningom kommer att ha sköldkörtel misslyckande.

tyreoidit

Sköldkörtel fel kan också uppstå som en följd av en icke-autoimmun inflammation i sköldkörteln. Virus eller bakterier kan infektera sköldkörteln orsakar körtel att bli smärtsam och förstoras. Ont i halsen och käken eller ont i öronen också kan förekomma. Några fall av thyroiditis har en ökad nivå av sköldkörtelhormon produktion (hypertyreos) följt av ett fel på sköldkörteln. Men i de flesta fall en gång den ursprungliga orsaken till tyreoidit är erradicated sköldkörtelfunktionen kommer att återgå till en normal nivå. Ibland kan intag av vissa receptbelagda läkemedel inducera en icke-smärtsam tyreoidit.

Hypotalamus eller hypofys Underlåtenhet

sköldkörtelhormon produktionen regleras av hypotalamus och hypofysen. Hypothalamus är den del av hjärnan som ligger ovanför hypofysen. Hypothalamus släpper Tyrotropinfrisättande hormon (TRH), som stimulerar hypofysen att frigöra tyreoideastimulerande hormon (TSH). TSH stimulerar då sköldkörteln att frigöra sköldkörtelhormon. När tillräckligt med sköldkörtelhormon har släppts kommer det att hämma produktionen av både TRH och TSH. Fel i hypotalamus eller hypofysen kommer att störa denna känsliga process, vilket leder till sköldkörteln misslyckande.

Jodbrist

En viktig del av sköldkörtelhormon är jod. Jod är ett viktigt näringsämne i födan och många utvecklingsländer har kostvanor som lider brist på detta näringsämne. Jod är som används av sköldkörteln att producera T4 och T3. Om kost är bristfällig i jod, sköldkörteln fortsätta att försöka producera T4 och T3 och bli större. En förstorad sköldkörtel kan bli så stor att den kan orsaka massiv hals svullnad.

Andra sjukdomar

En allvarlig sjukdom någon annanstans i kroppen också kan förorsaka sköldkörtel misslyckande. Detta kallas sjuk eutyreoid syndrom. T3 blir minskat men TSH och T4 nivåer är i allmänhet normala. De flesta patienter med sjuk eutyreoida sydrome övervakas noggrant för sköldkörtel misslyckande, men inte behandlas med sköldkörtelhormon. Om de sjuka patienten återhämtat sig eller hans hälsa blir stabilare, sköldkörtelfunktion allmänhet kommer att återgå till det normala.

Previous:nothing Next:hem rättsmedel för små brännskador

Relaterade artiklar


 • hur man underhåller en blodsockernivån
 • botemedel för en baksmälla
 • kosmetisk kirurgi behandlingar för hudbristningar
 • Vad är sorg rådgivning?
 • Vilka är farorna av själv garvare?
 • hur man kan planera långsiktig vård
 • hur man kan bli av hicka idag
 • hur man kan slå endometrioisis 84 - förstå alternativ för att ha childrenafter livmoderslemhinnan hysterektomi - surrogatmödrar
 • hur man hanterar inåtväxande tånaglar
 • vad är orsakerna till gröna avföring?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com