vad som orsakar gallsten hos barn?

Inlagd av: Valon Istrefi uppdaterad: 2014-12-30
Gallblåsan är ett litet organ som lagrar galla tills kroppen är redo att använda den för matsmältningen. När gallan behövs, släpper gallblåsan den i tarmen. Galla produceras i levern och hjälper till med fett matsmältningen. Den består av vatten, fett, salter, proteiner, bilirubin och kolesterol. Gallsten utgör i allmänhet när kolesterol härdar, men gallsten kan också ligga i härdat bilirubin. Gallsten är vanligare hos vuxna, men barn också ibland få gallsten. Vanligtvis barn som utvecklar gallsten har inga särskilda skäl eller underliggande tillstånd som ansvarar för gallsten formationer, men flera faktorer och förhållanden ökar risken för gallsten formationer hos barn. Dessutom, de barn som har föräldrar som har haft gallsten är mer benägna att utveckla gallstenar sig

blodkroppar missbildningar

Barn med onormala röda blodkroppar kan utveckla gallsten. Hemolytisk anemi (spherocytosis) är ett problem som uppstår när röda blodkroppar bryts ner för snabbt och sedan cellernas hemoglobin förvandlas till bilirubin. Den bilirubin ansamlas i gallblåsan och kan bilda gallsten.

Annan bakomliggande sjukdom

barn med cystisk fibros och sickle cell sjukdom ibland utveckla gallsten. Dessutom kan barn med nedsatt immunförsvar löpa större risk att utveckla gallsten. Nedsatt immunförsvar kan ske till följd av sjukdomar, som hiv eller cancerbehandlingar, som kemoterapi.

Fysiska förhållanden

Feta barn är mer benägna att utveckla gallsten. Även barn som har haft flera buken operationer eller en ryggmärgsskada kan vara mer benägna att utveckla gallsten.

intravenös nutrition

Barn som har varit på en inmatningsrör för en lång tid löper en högre risk att utveckla gallsten. Intravenös utfodringar påverka flödet av galla genom att sakta ner, som kan främja uppkomsten av gallsten. Enligt universitetet i Maryland, cirka 40 procent av personer som har fått intravenös matning utveckla gallsten.

Symtom

Ett barn som har gallsten kan uppleva intensiv smärta i övre högra sidan av buken och ryggen. Smärtan kan upplevas som helst, men det följer ofta rätter som innehåller fet mat. Barn med gallsten kan också uppleva illamående och /eller kräkningar.

Diagnos och behandling

Gallsten kan upptäckas via ultraljud. Det enda effektiva behandling för gallsten är att helt ta bort gallblåsan (kolecystektomi). Gallblåsan avlägsnas laparoscopically under narkos. Eftersom gallblåsan enda funktion är att lagra galla, är det inte en viktig del av matsmältningssystemet. Utan en gallblåsan kommer galla flytta helt enkelt direkt från levern till tarmen.

Previous:nothing Next:vad är orsakerna till gynekomasti?

Relaterade artiklar


 • hem rättsmedel för ömma bröst från ammande
 • missbruksbehandling program för tonåringar
 • hur man kan stoppa en post nasal drip hosta
 • appendix smärtsymptom
 • funktioner av progesteron under graviditeten
 • Så för att lindra smärtan av förstoppning
 • om äktenskap familjerådgivning
 • Hur man vet om du behöver glasögon
 • hur du kan hjälpa ditt barn får tillräckligt med fysisk aktivitet
 • vad är karotis ultraljud?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com