biverkningar av medicin

Inlagd av: Charlotte Wannberg uppdaterad: 2015-01-16
Människor som tar mediciner, även under en kort period eller för att behandla ett pågående tillstånd, med risk för biverkningar från de mediciner de tar. En negativ effekt, eller läkemedelsreaktioner är något onormalt upplevelse som följer ta medicinen. Dessa onormala upplevelser kan vara allt från milt obehag till livshotande, och i vissa fall kan vara livshotande. Exempel på negativa effekter (även kallade biverkningar) är yrsel, hudutslag och andningssvårigheter

Orsaker

Biverkningar av läkemedel kan hända av flera skäl. De kan vara dosberoende, allergier eller oklara skäl. Mediciner kan interagera med varandra och orsaka problem.
Dosrelaterade biverkningar hända eftersom personen tog för mycket av medicinen, eller kroppen inte rensa läkemedlet tillräckligt snabbt. Till exempel, en medicin som levern bryter ner kan inte bryta ner i normal takt i en person med dålig lever.
hos barn under 5, enligt Centers for Disease Control and Prevention, dosrelaterade biverkningar inträffar oftast på grund av att barnet hittat en medicin container och åt (eller drack) medicinen.
Allergiska reaktioner mot läkemedel hända när kroppens immunförsvar angriper medicin eller cellen läkemedlet fäster.
Några negativa effekter av läkemedel ske utan egentlig anledning, att det inte är immun reaktion på medicinen, och effekten är inte relaterad till dosen.

Symtom

Symtom på biverkningar kan uppträda omedelbart efter den första dosen eller under loppet av ta medicinen. Inte alla biverkningar är uppenbara. Till exempel, om en äldre patient tar en medicin för flera veckor och är förvirrad, får människor förväxlar den förvirring för en del av åldrandet och inte inser att det kan vara en läkemedelsbiverkning.
Symtom på biverkningar är anemi ( lågt antal röda blodkroppar), andningssvårigheter, yrsel, klåda, njurproblem, hudutslag och sol känslighet.

Behandling

Några läkemedelsreaktion behandlingar är mild eller lätt att hantera. Till exempel antibiotika som kan orsaka sön känslighet är inte mycket av ett problem för människor som tillbringar merparten av sin tid inomhus.
Andra behandlingar kan innebära utsättning av läkemedlet eller minska dosen. Men en person upplever en biverkning kan behöva sjukhusvård tills reaktionen är under kontroll. Särskilda läkemedel kan behövas för att hjälpa till att kontrollera en reaktion eller dess efterdyningar.

Medicinering Säkerhet

En överdos av läkemedel kan orsaka organskador eller livshotande situationer såsom leversvikt, njursvikt och andningssvårigheter. Det är viktigt att komma ihåg att över disk läkemedel ibland har samma aktiva läkemedel som receptbelagt läkemedel. Kontrollera med din läkare eller apotekspersonal att din ordinerade medicinen och allt du köper från hyllan inte innehåller samma läkemedel.
Mediciner kan ibland orsaka dålig effekter om de samverkar med varandra. Denna interaktion kan leda till att vissa läkemedel inte fungerar, eller bli mindre effektivt. Kan dock effekterna av sådana interaktioner skatt också de organ som bryter ner och rensa läkemedel från kroppen.
Många människor inser inte att även växtbaserade kompletterar påverkar kroppen och kan orsaka biverkningar på egen hand eller genom att interagera med andra läkemedel. För att minska risken för biverkningar, se till att din läkare och apotekspersonal veta om allt du tar, även naturläkemedel eller andra naturprodukter

Andra överväganden

vara en ansvarsfull konsument.
Vet vad dina mediciner är till för, och deras eventuella biverkningar
Var kan lista alla mediciner du tar, inklusive over-the-counter medicin och örtmediciner
Förvara mediciner i sina ursprungliga behållare vid rätt temperatur />
Om du eller ditt barn av misstag tog för mycket medicin, ring Poison Control Center på 1 (800) 222-1222.

Previous:nothing Next:ungdomar förebyggande arbetet

Relaterade artiklar


 • Effexor behandling för värmevallningar
 • testning för toxiner i blodet
 • riskfaktorer för missbruk
 • vad är normal kroppstemperatur av ett spädbarn?
 • hem rättsmedel för en kliande hals
 • typiskt barn utvecklingsstadier
 • Vilka är symptomen av att vara en vecka gravid?
 • vad är syftet med östrogen?
 • tecken och symtom på ångest hos barn
 • vad är förberedelse h för?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com