information om gallsten

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2015-01-02
Gallblåsan är en päronformad säck som lagrar galla som hjälper till i matsmältningen. Stenar kan bygga upp i den lilla orgel som orsakar smärta eller obehag. Att ha stenar, medicinskt kallas gallsten, kan vara obekväma eller uppvisar inga symptom alls. Tillståndet är vanligen orsakade av kost eller ärftlighet. Det är vanligare hos kvinnor men kan även förekomma hos män

Defined

Gallsten är små sten-liknande formationer består mestadels av kolesterol och andra produkter av galla. Stenarna kan också gjord av bilirubin, ett färgämne i kroppen som ger färg till avföring och är en form av avfall. Dessa kallas pigment stenar. Båda typerna av stenar kan vara så liten som en nypa salt eller ganska stor som att spärra cystisk, eller mer allvarligt, gallgången.

Symtom

Smärta i buken som kan vara flera timmar och även utstråla på baksidan kan åtföljas av illamående och kräkningar. Dessa episoder kan inträffa oftare efter att ha ätit en måltid med högt fettinnehåll. Många gånger gallsten kan vara oupptäckta på grund av bristen av symptom i år.

Riskfaktorer

Enligt National matsmältningssjukdomar Information Clearinghouse, riskfaktorer för att utveckla gallsten inkluderar vara kvinna, graviditet och övervikt. Eftersom vikten är faktorn spelar kosten också en roll i utvecklingen av stenarna. Etnicitet är en faktor och risken är högre för personer av American Indian eller mexikansk-amerikanska härkomst att bilda gallsten. Ålder spelar en faktor för att människor är mer benägna att köpa dem när de blir äldre. Personer med diabetes och de som upplever en snabb viktminskning kan också ha ökade chanser att bilda gallsten.

Tester

Gallsten kan upptäckas på flera sätt. Den mest använda tekniken, speciellt när särskilt används för att bekräfta eller utesluta gallsten, är buken ultraljud. Ett ultraljud tekniker använder ultraljudsonden och en vattenbaserad gel för att visa gallblåsan på skärmen för att identifiera och mäta stenar. En rapport av resultaten görs och ges till läkare eller röntgenläkare. De kan också ses om en datortomografi är beställd.

Behandling

Enligt National matsmältningssjukdomar information clearingorganisationer är operation den vanligaste behandlingen för gallsten. Detta förfarande kallas kolecystektomi. Det finns två metoder för att denna procedur. Ju mer invasiv metod kallas öppen kolecystektomi där en bredare snitt görs, medan en nyare förfarande innebär små laparoskopisk snitt görs för att hjälpa kirurgen i synen på stenar och ta bort dem. Det laparoskopisk förfarande tillämpas i 80 procent av fallen gallsten borttagning. I vissa fall där andra medicinska tillstånd gör kirurgi omöjligt eller för personer som inte kommer överens om att operation kan små kolesterol stenar behandlas av en oral-eller injektion-baserade upplösning metoden. Dessa metoder medför oral medicin eller kontakta injektion av läkemedel i det organ som löser upp stenar.

Previous:nothing Next:användning av Garcinia Kola

Relaterade artiklar


 • hämmad fostertillväxt syndrom
 • orsaker till alkoholmissbruk
 • symtom och biverkningar av STREP hals
 • hur man ska behandla matförgiftning hemma
 • orsakerna till sängvätning hos barn
 • hur man får över psykiska problem från svaga erektion
 • hur gå ner i vikt efter din kroppsform (kvinnor)
 • Vilka är symptomen på låg kaliumhalt i barn?
 • uttorkning symtom hos småbarn
 • effekterna av heroin och metadon på ofödda barn
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com