information om glioblastoma multiforme

Inlagd av: P-O Lennartsson uppdaterad: 2015-01-03
Glioblastoma multiforme (GBM) är den vanligaste diagnosen formen av hjärntumör. Det är också en av de mest elakartade. GBM svarar för cirka 60 procent av 17. 000 hjärntumörer diagnostiseras i USA varje år. GBM är den typ av tumör senatorn Ted Kennedy har fått diagnosen

Symtom

Vanliga symptom på GBM inkluderar förändringar i personlighet eller minne, kräkningar, kramper, huvudvärk, illamående, svaghet eller förlamning i ena sidan av kroppen, skadats eller gått förlorad tal och problem med hörsel eller syn. Symptom utvecklas beroende på vilken del av hjärnan är påverkas av tumören.

Vem är i riskzonen för GBM

Fler män än kvinnor utvecklar GBM. I tenderar att manifestera mer hos vuxna över 50 år än hos yngre vuxna eller barn. I USA, kaukasier har en något högre risk att utveckla sjukdomen än andra.

Prognos

Prognosen för dem som lider med GBM är dålig. Utan behandling patienter har en livslängd på tre månader. Med optimal behandling, är den genomsnittliga överlevnaden 12 månader. Färre än 25 procent av patienterna lever senaste två åren och färre än 10 procent överlever fem senaste åren.

Hur GBM diagnosen

Efter att ha konstaterat patientens symptom och med en detaljerad personlig anamnes, en läkare som misstänker en möjlighet av en hjärntumör kommer att beställa en datortomografi eller en MRI för patienten. Om testet visar möjligheten av en hjärntumör, en biopsi (ett vävnadsprov) antingen med hjälp av en MRS (magnetisk resonans spektroskopi) eller den mer undvikande teknik kraniotomi kommer att beställas. En biopsi behövs för den slutliga konformation GBM eftersom de lesioner som kan ses på MR eller massan ses på datortomografi kan vara tecken på andra problem med hjärnan förutom GBM.

Behandling

Behandling för GBM är palliativ är innebörden behandling inte avsett att bota cancer men med avsikt att förbättra patientens livskvaliteten och kanske förlänga den. Behandlingar inkluderar kirurgi, kemoterapi och strålbehandling. Läkemedelsbehandling är vanligtvis inte rekommenderas eftersom många droger inte kan passera blod-hjärnbarriären för att nå tumören. Kirurgi är vanligtvis det första steget i behandlingen. I allmänhet har större mängd av tumören som kan tas bort, desto längre patienten bor. Beroende på vad läkaren finner under operation, kan vissa eller inget av tumören vara löstagbara.
strålbehandling och kemoterapi sedan att ytterligare minska tumörens storlek, även genom att minska det vanligtvis bara tillfälligt, är standard efter operation behandling.

Orsaker till glioblastoma multiforme

Det finns ingen vet orsaken till GBM. Det finns inga tydliga genetiska och miljömässiga faktorer kopplat till utvecklingen av sjukdomen.

Previous:nothing Next:hur man håller från att växa gråa hår

Relaterade artiklar


 • om bakterier som kan orsaka onormala cellprov
 • baby meningit symtom
 • som virus orsakar gastroenterit?
 • effekten av behandlingen i mörkret på ögonen
 • hur du skyddar dig från influensan eller influensa
 • orsakerna till förstoppning hos barn
 • hur man kan bli av en feber hemma
 • vad är en CBC blod arbete upp?
 • vad är syftet med östrogen?
 • Fördelarna med A-vitamin på huden
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com