tecken och symtom på celiaki hos barn

Inlagd av: Charlotte Wannberg uppdaterad: 2015-01-30
Celiaki är ett tillstånd som kännetecknas av en immunologisk reaktion mot proteinet gluten. Gluten finns i korn som korn, råg och vete. Gluten finns i de flesta förädlade livsmedel. När ett barn med celiaki äter ett livsmedel med gluten, svarar immunsystemet genom att angripa slemhinnan i tunntarmen, som består av miljontals små, mikroskopiska villi. De villi är ansvariga för att absorbera näringsämnen och vitaminer från intas mat. Utan tarmludd, kommer kroppen att bli brist på viktiga näringsämnen och vitaminer behövs för att upprätthålla god hälsa och att upprätthålla en lämplig tillväxttakt. Vissa barn visar inte många symtom och vissa kommer bara att börja visa symptom efter en stressig situation

gastrointestinala symtom

Glutenintolerans kan orsaka täta magen. Drabbade kommer att ha täta diarré, och deras avföring kan vara ovanligt illaluktande. En del barn kan också ha kräkningsepisoder och de kan ha en dålig aptit.

Fysiska tecken

Barn med celiaki kan förlora muskelmassa och kroppsvikt. De har också en uppblåst eller utspänd buk. De kan också växa i en långsammare takt och vara små för sin ålder. De kan utveckla munsår och hudutslag och kan ha muskelkramper.

Behavioral Skyltar

Barn med celiaki kan verka svag och trött. De kan också vara oerhört irriterad.

Komplikationer

Barn med celiaki kan utveckla anemi orsakad av järnbrist. Barn med celiaki kan också ha försenad utveckling som en följd av undernäring. Dessutom kan deras tillväxt vara förkrympta. Det är möjligt att barn med celiaki utveckla rakitis, som är ett ben sjukdom som orsakas av kalciumbrist. Barn med celiaki ofta utveckla laktosintolerans.

Orsaker

Den specifika orsaken till celiaki har ännu inte fastställts. Enligt Kid's Health hemsida, påverkar celiaki om 1 av varje 133 personer i USA Barn som har familjemedlemmar med celiaki har en 5-10 procents chans att också ha tillstånd.

Diagnos och behandling

Glutenintolerans är normalt diagnostiseras hos barn i åldern 6 månader och 2 år sedan det är när de börjar testa nya livsmedel som innehåller gluten. Dock kan vissa få diagnosen betydligt senare om symtomen är sporadiska. Celiaki är också någon gång feldiagnosticeras som laktosintolerans av inflammatorisk tarmsjukdom. En gastroenterolog bör kunna erbjuda en korrekt diagnos efter att ha granskat ett urval av tunntarmen som erhålls via en biopsi. Celiaki är en kronisk sjukdom som inte kan botas. Däremot kan den behandlas genom att avstå från att äta gluten.

Previous:nothing Next:hur man använder progesteron krämer

Relaterade artiklar


 • Hur vet man att kylda livsmedel är förbi sin prime
 • Vilka är riskerna med nikotin plåster?
 • orsakerna till uppblåsthet i klimakteriet
 • Vilka är de behandlingar för jäst infektioner under första trimestern av graviditeten?
 • hur mycket kostar ett barn sover?
 • definition av förskott direktiv
 • hur man upptäcker ett svampinfektion
 • effekterna av att dricka efter den första trimestern av graviditeten
 • kraven för en hälsosam graviditet
 • symtom och biverkningar av STREP hals
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com