vad är orsakerna till mastalgia?

Inlagd av: Camilla Näslund uppdaterad: 2015-01-30
Mastalgia är en medicinsk term för smärta i bröstet, och kan förekomma hos män även om det är vanligare hos kvinnor. Mastalgia kan åtföljas av andra symtom, som svullnad och hudförändringar, och beroende på orsaken, kan behandlas med smärtstillande, antibiotika, varma kompresser och vila. Hänsyn till denna information kommer från Mayo Clinic och National Library of Medicine om orsakerna till mastalgia

Amning

Amning kan vara en orsak till mastalgia hos kvinnor, speciellt strax efter förlossningen. När mjölken kommer i ett par dagar efter förlossningen, både av en kvinnas bröst kan bli smärtsam och svullna. En dålig eller felaktig spärr på barnet under amning eller använda en bröstpump felaktigt kan också orsaka mastalgia samt blödningar, torra eller spruckna bröstvårtor.

Mastit

Mastit är en medicinsk term för en bakteriell infektion i bröstet och vanligt förekommande under amning fastän det kan förekomma hos kvinnor vid andra tillfällen samt hos män. Mastalgia är ett symptom på bröst infektioner och andra symtom som rodnad eller röda strimmor över bröstet, och en fast klump kan kännas om infektionen orsakas av en nätansluten mjölk kanal.

Mediciner

Med vissa typer av mediciner kan orsaka mastalgia hos kvinnor. Kvinnor som använder hormonella läkemedel, inklusive piller, droger fertilitet och hormonbehandling för symptom på klimakteriet kan uppleva mastalgia från östrogen i dessa läkemedel. Andra läkemedel som kan orsaka mastalgia omfatta antidepressiva som Zoloft.

PMS

Mastalgia kan förekomma hos kvinnor strax före eller under perioder som ett resultat av premenstruellt syndrom (PMS). Symptom på mastalgia under PMS kan åtföljas av svullnad i båda brösten. Kvinnor med mastalgia under PMS också kan uppleva att deras behåar är obekväma och för hårt, och huden på brösten kan vara mer känsliga än under andra tider av menstruationscykeln.

Graviditet

Graviditet är en orsak till mastalgia hos många kvinnor, och mastalgia som inträffar under graviditeten kan försvinna efter barnet är fött. Graviditeten orsakar oftast en kvinnas bröst att växa, ibland genom en kopp storlek eller ännu mer. Mastalgia under graviditeten är vanligare under de första månaderna av graviditeten och till kvinnor som är unga i ålder.

Puberteten

Både pojkar och flickor kan uppleva mastalgia under puberteten, och detta kan inträffa och slå på den i flera år under tonåren. Ändra nivåer av könshormoner orsakar bröstvävnaden av flickor att utveckla, och dessa förändringar kan orsaka smärta. Mastalgia under puberteten kan också åtföljas av ömhet i huden på bröstet och förändringar i utseendet på bröstvårtan och vårtgården.

Storlek

Bröst som är stora i storlek kan vara orsak till mastalgia, särskilt hos kvinnor. Större bröst kanske inte väl stödjas av vissa typer av behåar, vilket kan orsaka mastalgia liksom rygg värk. Kvinnor som har en operation för att göra sina bröst mindre kan också uppleva en längre period av smärta i operationsområdet.

Previous:nothing Next:symptom på tidig menopaus

Relaterade artiklar


 • testning för toxiner i blodet
 • sömnapné hos spädbarn
 • hur man kan bota hälsenan smärta
 • vad sover hjälpmedel är säkra under graviditeten?
 • graviditet huvudvärk
 • hur man ska behandla din svampinfektion
 • hur man använder huskurer för att hjälpa ditt barn problem
 • hur du tar bort arteriell plack
 • hur man bli gravid med polycystiskt ovariesyndrom
 • hur att bli gravid innan dina vänner
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com