Vilka funktioner i sköldkörteln?

Inlagd av: Ulf Friberg uppdaterad: 2015-02-03
Sköldkörteln är en liten, butterfly-formade, körtel på framsidan av halsen, strax ovanför struphuvudet. De två större halvor eller flikar, ligger på ömse sidor av luftstrupe och den mindre mittsektionen, Näset, förenar de två lober. Sköldkörteln har bara en funktion, att frigöra hormoner som reglerar ämnesomsättningen. Eftersom sköldkörtelhormon kontroll kroppens ämnesomsättning, genom att kontrollera energi i cellerna, de har en effekt på alla andra organ processer

Du behöver:.
Bomullspinne.
Tea tree olja.
Hink.
Bakpulver.
Citronsaft.
Enbär.

Hur sköldkörteln fungerar

Sköldkörteln använder jod (från kosten) och aminosyran L-tyrosin för att syntetisera hormonerna tyroxin (T4) och trijodtyronin (T3 ). När sköldkörteln släpper T3 och T4 i blodet, färdas till cellerna och initierar omvandlingen av syre och kalorier till användbar energi. T3 och T4 är avgörande för denna process. Utan den kan ingen av kroppens celler producera energi. Förhållandet mellan sköldkörtelhormon produktionen är ungefär åttio procent T4 och trettio procent T3, men T3 är ungefär fyra gånger så potent som T4.

Neurologiska Kontroll av sköldkörteln

Sköldkörteln styrs av två strukturer i hjärnan, hypotalamus och den främre hypofysen. Release av sköldkörtelhormon bygger på en process som kallas en negativ återkoppling. Hypotalamus övervakar T3 och T4 i blodet. När hypothalamus meddelanden "negativa" (eller låg) nivåer av sköldkörtelhormon, skickar den feedback till främre hypofys genom att släppa ett hormon som heter TSH releasing hormone. Det TSH hormon berättar främre hypofys att släppa tyreoideastimulerande hormon (TSH) som sedan stimulerar sköldkörteln att släppa T3 och T4 i blodet. När T3 och T4-nivåerna återgår till "positiva" hypotalamus sluter cirkeln genom att signalera den främre hypofys att sluta släppa TSH

Nedsatt sköldkörtelfunktion

Det finns två villkor som följer av nedsatt sköldkörtelfunktion, hypertyreos-där sköldkörteln producerar för mycket hormon och hypotyreos-där sköldkörteln inte producerar tillräckligt. Dessa villkor är på grund av sjukdom eller skada i thryroid och ibland till andra strukturer som påverkar sköldkörtelns funktion.

Hypertyreos effekter och orsaker

med hypertyreoidism, producerar sköldkörteln mer T3 och T4 än vad kroppen behöver. Detta orsakar en ökning av ämnesomsättningen som leder till ökad aptit, viktminskning och även trötthet som kroppen kämpar för att kompensera för den ökade efterfrågan på kalorier. Medan en supersnabb ämnesomsättning kan verka som en bra sak, kroppen fungerar bara bra när i balans. När ett system är hyperaktiva, har det en negativ effekt på andra system i kroppen. Med hypertyreoidism det finns en risk för högt blodtryck, hjärtklappning, förstoring av sköldkörteln (struma) och Sköldkörtelknutor-effekter som, om den är allvarlig nog, kan vara livshotande. Den främsta orsaken till hypertyreos är en sjukdom eller sjukdom som irriterar eller overstimulates sköldkörteln. Inflammation och tumörer båda orsaka irritation, gör som virusinfektioner, cancer, jod konsumtion och sjukdomar som Grave's sjukdom. I fråga om en virussjukdom eller jod konsumtion, kan kravet passera när sjukdomen går sin kurs eller jod stannar konsumtion. Kan dock i de flesta fall, radioaktivt jod eller tyreostatika preparaten ges. Dessa behandlingar dödar faktiskt delar av sköldkörteln så att de inte längre fungerar-vilket kan sätta in dessa patienter med risk för hypotyreos senare i livet. När det gäller cancer, är sköldkörteln faktiskt bort.

Hypotyreos effekter och orsaker

med hypotyreos sköldkörteln inte producerar tillräckligt med T3 och /eller T4, vilket resulterar i en långsammare ämnesomsättning. De vanligaste symptomen är känslighet för kyla, trötthet, torr hud, sprött hår och naglar, oavsiktlig viktökning och även minskad aptit. De flesta av de symptom som är direkt kopplade till kroppens oförmåga att syntetisera de kalorier som förbrukas till användbar energi. Hypotyreos är ofta svårt att diagnostisera eftersom det har en lång period av debut. När sköldkörteln produktionen sjunker hypofysen skickar ut mer och mer TSH att göra sköldkörteln arbeta hårdare. Vidare är normal sköldkörtel som uppmättes i ett mycket brett spektrum, vilket möjliggör en mycket variation. När sköldkörteln börjar svika hormonproduktion inte släppa alla på en gång, det gör så långsamt, under en period av år. Så hypotyreos kan gå obemärkt förbi om patientens blod behålls inom det normala intervallet-även om patienten uppvisar en stadig förändringar i nivåer över tiden. Den vanligaste orsaken är skador på hela eller delar av sköldkörteln och droger, liksom litium, är en vanlig orsak. Behandlingar för hypertyreos, medfödda defekter och autoimmuna sjukdomar är också bidragande faktorer. Förutom viktökning, kan hypotyreos också orsaka ett förstorat hjärta, anemi och hyperkolesterolemi. Den vanligaste behandlingen för hypotyreos är hormonell substitutionsbehandling med antingen naturliga eller syntetiska sköldkörtelhormon.

Previous:nothing Next:symtom på graviditet vid vård

Relaterade artiklar


 • Vilka är orsakerna av postmenopausal blödning?
 • stadier av graviditeten & baby vikt
 • hur man kan bota svamp på tånaglar
 • orsaker till ovanliga ledvärk
 • hur man kan slå endometrioisis 74 - förstå Anestesiologi samråd
 • autism hjärnan symtom
 • hur man reda på om din kosmetika är säkra
 • Hur mycket kostar pre-seed öka dina chanser att bli gravid?
 • Vilka är fördelarna med prenatal vitaminer före graviditeten?
 • naturligt sätt att lindra menstruationskramper
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com