om illamående under graviditeten

Inlagd av: P-O Lennartsson uppdaterad: 2015-02-23
Illamående är ett vanligt symptom på graviditet. Även känd som graviditetsillamående, påverkar det mellan 60 och 80 procent av gravida kvinnor. Även om namnet graviditetsillamående innebär att illamående är bara ett problem under morgonen, många kvinnor upplever illamående hela dagen. Det börjar vanligtvis omkring sex veckor och avslutas med 14 veckor, men detta varierar och en del kvinnor upplever illamående under hela deras graviditet. Den illamående av graviditeten följs ofta av kräkningar

Orsaker

Ingen är säker på den exakta orsaken till illamående under graviditeten, men det finns flera faktorer som kan bidra till det. Den snabba ökningen i nivåerna av hormoner som östrogen och HGC (humant koriongonadotropin) är en möjlig orsak till graviditetsillamående. Förutom stigande hormonnivåer, många gravida kvinnor upplever en ökad känslighet för vissa dofter, som triggar gag reflux, vilket resulterar i illamående och kräkningar.

Coping

Om du drabbas av graviditetsillamående, finns det några saker som du kan prova som kan ge dig en viss lättnad. Låt dig inte bli för hungriga. Mellanmål ofta hela dagen och överväga att hålla några kex vid sängen för att äta innan du stiger ur sängen på morgonen. Ta reda på vilka typer av livsmedel du kan äta. Många kvinnor upplever att en viss typ av mat hjälper illamående mer än andra --- söt, sur eller salt. Ät inte för mycket. Detta kommer bara att göra illamående värre. Ta inte prenatal vitamin på fastande mage. Ta det med en måltid istället. Vissa kvinnor upplever att mynta, ingefära eller citron hjälper med vågor av illamående. Anti-illamående armband, ofta för att motverka rörelse sjukdomar kan också vara till hjälp.

Mediciner

Om du har provat alla olika copingstrategier och kämpar fortfarande med graviditetsillamående, kan du tala med din läkare om medicinering. Vissa kvinnor upplever att ta ett vitamin B6 tillägg underlättar. Din läkare kan rekommendera en över disk läkemedel för att hjälpa, till exempel Emetrol eller Zantac. Ett recept anti-illamående medicin kan också skrivas ut. Du bör alltid tala med din läkare innan du tar någon medicin för graviditetsillamående

hyperemesis gravidarum

Ett litet antal kvinnor kommer att utveckla en allvarligare form av graviditetsillamående kallas hyperemesis graviditet. Symptomen av hyperemesis gravidarum såsom svåra kräkningar, oförmåga att hålla ner någon mat eller dryck i mer än 24 timmar, vilket resulterar i viktminskning, uttorkning, extrem trötthet, svaghet eller svimning. Detta är vanligtvis behandlas med IV vätskor och anti-illamående mediciner.

Effekter på det ofödda Baby

Mest graviditetsillamående inte har negativa effekter på barnet. Även om du har svårt att äta en hälsosam kost eller vikt under första trimestern kommer du förmodligen att kunna ta igen det senare i graviditeten. Hyperemesis gravidarum har kopplats till en ökad risk för lägre nativitet spädbarn och tidig förlossning, men de som behandlas och sedan kunna gå upp i vikt senare i graviditeten har liknande resultat som de med mild till måttlig graviditetsillamående.

Previous:nothing Next:orsakerna till oregelbunden mens

Relaterade artiklar


 • ryggproblem orsakade av tung bok påsar
 • ben i kroppen
 • hur man fixar en Medela pumpen
 • hur man överlever på akuten när det är barnet i knipa
 • Vilka är farorna med narkotikamissbruk?
 • gallblåsan dysfunktion symtom
 • hur man kan bota hälsenan smärta
 • övre buksmärta symtom
 • hur gå ner i vikt på ett hälsosamt sätt, men snabbt, och hålla den utanför för gott
 • vad är hår löss?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com