Hur mycket sömn är nog?

Inlagd av: Jonathan Nyberg uppdaterad: 2015-03-31
Medan det finns ingen magisk formel som avgör den perfekta mängden sömn en person behöver, alla har en optimal nivå. Sömn gör att kroppen och hjärnan att återhämta dig, och inte få tillräckligt med sömn kan skapa allvarliga problem, allt från försämrad motorik till stress-sjukdomar

hur mycket är tillräckligt?

Det finns ingen hård-och snabb regel på hur mycket sömn den genomsnittliga personen behöver för att fungera på en normal, men det finns allmänna riktlinjer. Som regel behöver vi mer sömn när vi växer, vilket är anledningen till spädbarn, småbarn, barn och tonåringar behöver mest sömn. När vi når vuxen ålder, hur mycket sömn behöver vi platåer runt åtta timmars nivå som länge har ansetts vara den standarden, men dessa krav varierar från person till person.

Fördelar med Sleep

På den mest grundläggande nivån, sömn gör hjärnan och kroppen att vila, återhämta sig och förbereda för nästa dag. Sov sänker blodtrycket, minskar hastigheten på energiförbrukning och ger hjärnan en chans att vila och reparera nervceller. Sömnmönster styrs av kroppens dygnsrytmen, en 24-timmars cykel som är utvecklat i del av vår egna vanor och rutiner. Den mest positiva sömn inträffar under Rapid Eye Movement (REM) sömn, som börjar ungefär 90 minuter in i en sömncykel och genererar mest livliga drömmar. Den sovande hjärnan också möjliga genom erfarenheter av föregående dag och inleder en komplicerad rutin av omorganisation som fortfarande något av ett mysterium att neurologer.

Genomsnittlig avstängningstid

Ju yngre du är, desto mer sömn du behöver. Enligt Centers for Disease Control (CDC), nyfödda kräva upp till 15 timmars sömn per dag, men antalet sjunker till 13 timmar efter ålder 2 och till 12 timmar efter ålder 3. Barn kräver normalt ca 10 timmars sömn, och tonåringar behöver i genomsnitt nio timmar. För vuxna har åtta timmars sömn länge varit normen, men antalet kan variera från 6,5 till 9 timmar. Efter tusentals år av betingning, är den mänskliga kroppen och hjärnan programmeras att somna när det är mörkt och vakna när det är ljuset.

inte sova tillräckligt

Samtidigt som de får för mycket sömn innebär inga större problem än att göra oss lite groggy, inte få tillräckligt med sömn kan skapa fysiska och psykiska problem. En studie från University of California i Berkeley visade en kraftigt av sömnbrist hjärna är oförmögna att kontrolleras, lämpliga svar på vanliga händelser och ofta visar tecken på psykos. 2000 gjordes en undersökning publicerad i British Medical Journal visade att människor som körde efter att ha vaken i 19 timmar i följd körde sämre än de personer vars alkoholhalt i blodet gjorde dem lagligt berusad. Förutom försämrad motorik, inte få tillräckligt med sömn under långa perioder har också varit knuten till fetma, depression och en rad hälsoproblem vanligen förknippas med stress.

Friska Sova Tips

Det finns inget säkert sätt att garantera en god natts sömn, men CDC erbjuder flera, förnuftig tips för att upprätthålla en hälsosam schema.

få sova ungefär samma tid varje kväll och gör din sömn miljö svalt och mörkt.

Undvik koffein och alkohol innan sänggående.

Motion 20 till 30 minuter om dagen.

Undvik stora måltider och rigorös träning före sänggåendet.

Och om du inte kan somna , ljuger inte i sängen. Forskning har visat att försöka tvinga dig själv att sova har motsatt verkan. Stig upp och göra något tills du känner dig redo att sova.

Previous:nothing Next:sovställningar & hälsa

Relaterade artiklar


 • hur man sparar pengar på glasögon
 • hur man kan förstå när en mullvad ska tas bort
 • hur du skyddar dig från influensan eller influensa
 • hur man kan undvika att betala för mycket för progesteron skott för prenatala gravida kvinnor
 • Anledningen till missade menstruationscykeln
 • hur man kan slå endometrioisis 88 - förstå symtom i klimakteriet efter endometriets hysterektomi
 • Var är lipas hittas?
 • hur man kan öka höjd
 • äggstockscancer symptom på varje stadium
 • hur man förstår vad som orsakar frekvent hicka
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com