äggstockscancer symptom på varje stadium

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2015-03-23
Enligt American Cancer Society, har en kvinna en 1 på 71 chans att utveckla äggstockscancer någon gång under sitt liv. De flesta kvinnor som får diagnosen äggstockscancer är över 55 år. Kvinnor som har fått diagnosen äggstockscancer i ett tidigt skede av sjukdomen har en mycket bättre möjlighet att överleva. Äggstockscancer är uppdelad i fyra etapper, under vilken symtomen på äggstockscancer successivt få mer märkbar och svår. Upptäcka äggstockscancer i ett tidigt skede kan vara svårt eftersom dess symtom kan förväxlas med andra sjukdomstillstånd. Äggstockscancer symptom stanna i allmänhet konstant och gradvis förvärras med tiden

Steg 1 Symtom

Steg 1 äggstockscancer endast påverkar äggstockarna. Ofta finns det inga märkbara symtom. En del kvinnor med etapp 1 äggstockscancer kan känna viss smärta i nedre delen av buken. Dessutom kanske de känner sig ovanligt uppblåst i bukhålan.

Etapp 2 och 3 Symtom

Steg 2 äggstockscancer påverkar äggstockarna och andra organ i närheten, till exempel äggledarna, livmodern, urinblåsan, ändtarmen och colon sigmoideum . Steg 3 äggstockscancer drabbar de tidigare nämnda områdena, tillsammans med omentum och lymfkörtlar. Under dessa stadier, är förekomsten av en tumör i bukhålan orsaken till nya symtom. Symptomen kan omfatta smärta i nedre delen av buken, ryggvärk, oregelbunden menstruation, täta urinträngningar, kronisk förstoppning, buksmärta uppblåsthet och smärta vid samlag.

Steg 4 Symtom

Steg 4 äggstockscancer påverkar äggstockarna, bäckenregionen och har spridits till andra organ i kroppen, t. ex. levern eller lungorna. Vid denna punkt är cancertumör större och sprider sig över magen. Symtom på Stage 4 äggstockscancer omfatta dålig aptit, svår svullen buk, kronisk förstoppning, svårighet att andas och en övergripande sjuk känsla.

Andra möjliga symtom

kvinnor med äggstockscancer brukar känna en ihållande känsla av fullkomlighet eller tryck i bukhålan. De får också vara ständigt uppsvälld och kan känna full efter att ha ätit en mindre mängd mat än vanligt. De kan också ofta får illamående och gasbildning. Den största skillnaden mellan äggstockscancer och andra villkor är att symptomen inte varierar.

Behandling

Ovarialcancer brukar behandlas med cellgifter och kirurgi. Äggstockscancer kirurgi innebär vanligtvis att ta bort äggstockarna och andra närliggande strukturer som livmodern och äggledarna. I de flesta fall kan lymfkörtlarna i den drabbade regionen och omentum också tas bort. I vissa fall kan en del av tarmen också bort.

Previous:nothing Next:vad som orsakar näsblod hos kvinnor?

Relaterade artiklar


 • hur man kan få mer energi naturligt
 • premenstruella syndrom symtom
 • tecken på graviditetsillamående
 • hur man kan slå endometrioisis 87 - förstå klimakteriet
 • hur man sätter kontakter i en hand
 • artificiell insemination fakta
 • Vilka är riskerna med cigarrökande?
 • hur man ska behandla öronvax
 • biverkningar av ultraljud terapi
 • hur man fixar en Medela pumpen
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com