Varför färgerna sön förändring i solnedgången?

Inlagd av: Camilla Näslund uppdaterad: 2015-03-15
Solnedgångar har alltid fångat fantasin med sina lysande färger-och ännu mer när folk upptäcker att solnedgångar varierar beroende på plats, eller när de upptäcker en ovanlig eller särskilt färgglada solnedgången. Solnedgångar i öknen tenderar att vara mycket orange, medan solnedgångar i urbana områden tenderar att vara avstängd och kan ha andra färger som gult och rött. Men antingen i öknen i Arizona eller höghus i New York City, alla solnedgångar har två saker gemensamt:. Ljus och atmosfär

Du behöver:
trädgårdshandskar.
Knästående pad.
Weed twister.
Weed Eater.

Light

Ljus är elektromagnetisk energi som färdas i vågor och har frekvenser både synliga och osynliga för det mänskliga ögat. Det synliga ljuset spektrum kallas ultraviolett (UV) spektrum. För blotta ögat, verkar UV-ljus vit, men det är faktiskt består av flera olika våglängder av färg. Dessa färger är arrangerade i ordning från kortaste till längsta och blanda från ett till nästa, som en regnbåge. Ordningen på våglängder är violett, blått och grönt, gult, orange och rött-vilket betyder violett har den kortaste våglängden och rött, den längsta.

Atmosfär

Stämningen är en blandning av gaser, vatten, damm och annat material som omger jorden. Ju närmare atmosfären är att jorden, desto tjockare är det, och detta beror på att jordens gravitationskraft. När vi reser längre bort från jorden, blir den gravitationskraft svagare och atmosfären blir tunnare tills det försvinner ut i rymden. Jordens atmosfär är inte exakt samma överallt. Det finns variationer i sammansättning baserat på plats, vädermönster och mänskliga faktorer. Till exempel kommer atmosfären över oceanen har betydligt mer vatten och salt än atmosfären över öknen. Och atmosfären över en stad kan ha mer av vissa typer av gaser, samtidigt som atmosfären över en vulkanisk ö kommer att ha mer aska och sot. Dessa variationer i atmosfärens partiklar är vad bestämma hur ljus beter sig i atmosfären.

Light Atmosphere

Ljuset färdas i en rak linje tills den stöter på partiklar i vår atmosfär, då ljuset reagerar, men reaktionen beror på individuella längder ljus våg och typ och storlek av partiklarna. Vatten partiklar är större än ljusvågor, så när ljuset träffar en vattenmolekyl, fungerar vattnet som en spegel och studsar (eller speglar) allt ljus våglängder på en gång. Som en följd av detta fortsätter ljuset att visas vit med blotta ögat. När ljuset träffar mindre partiklar, som damm och gas, de mindre partiklarna absorberar en del av ljuset medan andra ljus passerar igenom. När partiklarna absorberar ljuset, börjar de stråla i samma färg som absorberas. Så, om ett gäng gas molekyler absorberar gult ljus, kommer de att stråla gul och den färgen kommer att vara synlig för blotta ögat. Alla färger av ljus kan absorberas men kortare våglängder (som blått) tas upp oftare än längre våglängder. Processen med absorberande och utstrålande (eller sprida) ljus kallas Rayleigh-spridning.

Solen under dagen

solens position har en direkt inflytande på hur ljuset kommer in i atmosfären. Under dagen är solen placerad högt på himlen och sänder ut ljus på en relativt kort vinkel till jorden. På grund av den kortare vinkel, desto längre ljusvågor passera rakt igenom, medan de kortare vågorna få "hänga upp" på partiklar i atmosfären. Som kortare blått, grönt och violett vågor absorberas och utspridda, förefaller himlen blå för blotta ögat. Under tiden eftersom ju längre gula och röda ljuset gör det genom visas solen vita eller gula mot det spridda blåa ljuset på himlen.

Soluppgång, solnedgång

När solen går upp och ned, det är i en lägre position ökar som vid vilken vinkel ljuset kommer in i atmosfären. På grund av den längre vinkel, desto kortare ljusvågor aldrig nå den nedre delarna av atmosfären så att endast de längre gult, orange och rött ljus är synlig. Som ett resultat visas solljus mörkare eftersom flera av de längre ljusvågor avslöjas. De stora skillnaden mellan soluppgång och solnedgång är att solnedgångar tenderar att vara mer färgglad. Detta eftersom de flesta Earth invånare är aktiva under dagen och sparkar damm och skräp i luften. På kvällen, dessa ökade dammpartiklar fungera som ett filter, vilket avspeglar mer färger i skyn.

Previous:nothing Next:influensa skott nackdelar

Relaterade artiklar


 • botemedel för en baksmälla
 • Vilka tecken och symtom på blockerade äggledare?
 • Hur Mirena arbete för tumör i livmodern?
 • tecken på drogberoende
 • hur man upptäcker ett svampinfektion
 • vad är den genomsnittliga kostnaden för mödravården?
 • kognitiva barns utveckling steg
 • hur man kan förstå riskerna med färgning dina ögonfransar
 • baby astmasymtom
 • vad är rotovirus?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com