definition av antikoagulantia

Inlagd av: Jan-Olof Stoor uppdaterad: 2015-03-29
Antikoagulantia är ett läkemedel som är förskrivet för att förhindra blodproppar hos personer som är i riskzonen för dem. Den förmåga att koagulera, eller koagulation av blod är oftast fördelaktigt. Detta är vad hjälper kroppen att stoppa blödning om du har blivit skadad. Blodkroppar och fibrin delarna fäster sig snabbt till varandra för att skapa en förtjockad kluster av blod på skadan webbplats. Då är detta dunge blir en sårskorpa och skyddar den helande området från infektion

Så fungerar det

Några vanliga namn av antikoagulantia är warfarin och heparin. De inte helt förbjuda att blodet levrar sig, men de ökar den tid det tar att bilda blodproppar. De kan också hålla blodpropp inte blir för stor.

Blodproppar

Ibland sker koagulering slumpmässigt när det inte finns en skada. En blodpropp kan bildas i blodkärlen eller vener och förflyttar sig genom blodomloppet. I de flesta fall kommer koagulera upplösa på egen hand. Men ibland proppen kommer att blockera en artär, vilket orsakar en rad olika problem. Fler mindre blodproppar kan orsaka åderbråck. Men om koagulera flyttar till hjärnan eller hjärtat, kan personen drabbas av en stroke eller hjärtinfarkt. Lungemboli är en livshotande situation där en blodpropp reser till lungorna.

Behov av behandling

Behovet av en antikoagulantia behandling avgörs av patientens risk att utveckla blodproppar. Vanligtvis är dessa läkemedel som används för förebyggande och inte behandling. Om en blodpropp har redan bildats, kommer läkare använder oftast en trombolytisk behandling, som faktiskt upplöser blodpropp. Antikoagulantia är mer för att se dessa blodproppar inte form i första hand. De är också oftast ordinerats efter att en patient har behandlats för en blodpropp, för att förhindra upprepning.

Riskfaktorer

Riskfaktorer som kan behöva användas av antikoagulantia inkludera tidigare blodpropp, fetma, kronisk hjärtsvikt, rökare och människor som inte är mycket rörliga.

Viktiga fakta

Eftersom antikoagulantia blodförtunnande, det finns några viktiga försiktighetsåtgärder som du bör ta om du är på dem. Tala alltid om för alla läkare eller tandläkare du besöker att du är på dem. Ta medicinen exakt enligt läkarens anvisningar. Alltid fråga din läkare innan du börjar andra mediciner eller vitaminer. Detta inkluderar alla över disk mediciner också. Vissa läkemedel såsom acetylsalicylsyra kan ytterligare förtunnar blodet.

Previous:nothing Next:tecken på influensa hos spädbarn

Relaterade artiklar


 • hur gå ner i vikt efter din kroppsform (kvinnor)
 • tecken och symtom på att vara gravid
 • hur man använder hallonbladsté under graviditeten
 • psykedeliska effekter av frön Morning glory
 • Vilka är farorna med narkotikamissbruk?
 • Vilka är farorna med permanent hårfärg?
 • hur man undviker en feldiagnos från läkare
 • Vilka är de psykologiska orsakerna till sängvätning?
 • vad är orsakerna till handen darrar?
 • vad är LDL?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com