om MRT

Inlagd av: Charlotte Wannberg uppdaterad: 2015-03-12
Magnetisk resonanstomografi, även känd som MR, är en medicinsk scan som används för att visa interna strukturer av en kropp. Det liknar en röntgen eller datortomografi, även om MRI-tekniken använder radiovågor och en stark magnet i stället för joniserande strålning. Den MRT är ett ganska modernt verktyg för att erkänna hälsoproblem och anses mycket säker. En icke-invasiv förfarande, kan det hjälpa läkarna diagnostisera många olika sjukdomar och missbildningar

Historia

MRI-tekniken kan spåras tillbaka till 1946 när två forskare oberoende experimenterat med kärnmagnetisk resonans, även känd som NMR. Dessa forskare, Felix Bloch och Edward Purcell, skulle både tjäna ett Nobelpris för deras framgångsrika experiment. Det var dock inte förrän på 1970-talet som resonans skulle användas för att studera sjukdomen. Det var Raymond Damadian som insåg att tekniken skulle kunna identifiera tumörer. Vid mitten av 1970-talet var datorer används för att framställa mycket detaljerade bilder från magnetresonans skanningar, och forskare har finjustera MRI-tekniken sedan dess.

Syfte

Syftet med MR-undersökningar är att identifiera potentiella problem i kroppen. Tekniken ger mycket tydliga bilder av interna strukturer, som vårdpersonal kan använda för att diagnostisera ben, vävnader och organ avvikelser. MRT kan noggrant undersöka många områden, inklusive i hjärna, ryggrad, bäckenregionen, leder, buk, hjärta och blodkärl.

Förberedelse för MRT

Förberedelser för en MR-undersökning är mycket liten, eftersom det är en icke -invasiv förfarande. Ibland kommer läkare be patienterna att avstå från att äta eller dricka före skanningen. Om läkaren inte gör några speciella önskemål, då patienten bör äta, dricka och ta mediciner dagligen som vanligt. Alla implanterade medicintekniska produkter, plåster eller pacemaker bör föras till läkaren uppmärksamhet under medicinsk screening före ingreppet. Som en försiktighetsåtgärd, läkare rekommenderar också att inget smink bäras för sökningen, eftersom vissa kosmetiska produkter som kan innehålla spår av metall som stör maskinens magnet.

Vad man kan förvänta

Även om förfarandet kan låta skrämmande , är en MR ofta helt smärtfritt. Ibland är ett färgämne däremot är nödvändigt att visa resultat, vilket kräver en IV. Dock är nålen som använts för detta IV mycket liten. Ett sjukhus klänning kommer att levereras för sökningen, som metall finns ofta i kläder. Av samma skäl bör alla smycken föras bort tillfälligt. Patienten kommer att ligga ner på ett bord och gled in i en stor, rund maskin. Beroende på område av kroppen som undersöks, en MR varar vanligtvis mellan 15 till 60 minuter.

Risker magnettomografi betraktas som mycket säkra rutiner som inte har några vävnadsskada. Även i fall där ett IV krävs, är färgen kontrasten mycket säker och bör inte leda till allergiska irritation. Den kraftfulla magnet inuti skannern kan snabbt attrahera metallföremål, dock, varför all metall bör avlägsnas från kroppen. I annat fall kan ett objekt strejk någon när den dras mot magneten. Detta är den största risken med en MR, vilket är anledningen korrekta säkerhetsåtgärder bör vidtas.

Resultat

När MRI är klar kommer bilder att skrivas ut och studeras av en radiolog. Röntgenläkaren kommer att tolka resultaten och rapportera dem till patientens övervakning läkare. Det är den övervakande läkare som kommer att diagnostisera patientens direkt. Normalt bör patienten lära sig resultaten av en MR inom en vecka.

Previous:nothing Next:naturliga kosttillskott för att öka progesteron

Relaterade artiklar


 • Vad är varningstecken på rikliga menstruationer?
 • hur man kan öka i vikt under graviditeten
 • orsakerna till rektal blödning
 • Vad är springmask?
 • Attention Deficit Hyperactivity Disorder
 • lindriga symtom ms
 • hur man vet om du har ett utomkvedshavandeskap
 • hur man använder dessa 5 strategier för att leva ditt bästa liv
 • Har influensa skott symtom orsaka influensa?
 • vad buteljerat vatten är säkert för barn?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com