om sköldkörteln

Inlagd av: Magnus Ekblad uppdaterad: 2015-03-12
Sköldkörteln och dess två hormoner spelar en viktig roll i metabolismen av din kropp. Att förstå hur sköldkörteln fungerar, tillsammans med att veta vad som kan gå fel i dessa funktioner är viktigt att ditt välbefinnande

General Info

Sköldkörteln är en butterfly-formade körtel på framsidan av halsen, främre till luftstrupen (luftstrupen) och under huden och musklerna halsen. Sköldkörteln är en del av kroppens endokrina systemet, vilket innebär att de hormoner som produceras av sköldkörteln släpps ut i blodomloppet.

Funktion

funktion i sköldkörteln och dess hormoner är att reglera kroppens ämnesomsättning . Metabolism är den takt som cellerna i kroppen använder energi. Sköldkörteln kan tillverka sina två hormoner, tyroxin och tri-iodothyronine, genom att utnyttja jod som du äter. Jod finns i små mängder i livsmedel källor-främst iodized salt och havssalt.

Disorders

Hypertyreos uppstår när sköldkörteln utsöndrar för mycket av en eller båda av sina hormoner. Detta resulterar i, bland annat med en hastighet av cellulär metabolism som är för snabb.

Hypotyreos uppstår när sköldkörteln utsöndrar för lite av den ena eller båda av sina hormoner. Resultaten av denna sänkt aktivitet är att graden av cellulär metabolism är för långsam.

Struma är en utvidgning av sköldkörteln, ofta märkbar som en svullnad på främre delen av halsen, runt luftstrupen .

Sköldkörtelcancer är "ett ganska vanligt malignitet," av vilka det finns fyra huvudsakliga typer. Majoriteten av sköldkörtelcancer har utmärkta prognoser för långsiktig överlevnad.

Tyreoidit är en inflammation i sköldkörteln.

Sköldkörtelknutor är klumpar som uppstår på sköldkörteln. 95% av dessa knölar är godartade, och genom 50 års ålder har de flesta människor utvecklat minst en.

Riskfaktorer

Det finns ett antal faktorer som bör beaktas sannolikheten för yourr utveckla en sköldkörtel sjukdom. Dessa faktorer är: att vara kvinna, stress, graviditet, adenom i sköldkörteln, Grave's sjukdom, missbildning i sköldkörteln, hypofysen störningar, virusinfektion i sköldkörteln, för mycket eller för lite jod i kosten, och sköldkörtelcancer .

Överväganden

Diagnostisera problem med din sköldkörtel är något som måste göras av sjukvårdspersonal. Om dina symtom föranleder det, kommer läkaren att sannolikt labbtester, röntgen eller andra diagnostiska tester för att avgöra om du har en sköldkörtelsjukdom. Som alltid, om du hittar en knöl eller förtjockning i framsidan av halsen eller har ovanliga eller ihållande heshet, kontakta din läkare.

Previous:nothing Next:om MRT

Relaterade artiklar


 • hur man hittar en allmän läkare
 • blödande hemorrojder & graviditet
 • symtom på 24-timmars influensan
 • information om gallsten
 • Attention Deficit Hyperactivity Disorder
 • hur man förbli frisk efter kroppens inre klocka
 • Vilka är fördelarna med bastu & ångbastu?
 • symptom på en trasig rotatorkuffen
 • gastroenterit orsaker
 • baby hosta rättsmedel
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com