orsakerna till springmask

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2015-03-28
Springmask är en av de vanligaste parasiter som angriper människor runt om i världen. Varje år mer än 40 miljoner amerikaner smittats med springmask. Ingen är immun mot springmask eftersom de kan infektera individer i alla åldrar --- om barn i åldrarna fem och 10 verkar kontrakt parasiten oftare än andra. Tvärtemot vad många tror, människor kan inte kontrakt springmask från djur. Människan är den enda värdar för denna typ av parasit, som ofta sprids genom kontakt med människor. Det bästa sättet att undvika upphandlande springmask är att förstå vad som orsakar dem

livscykel springmask

springmask, formellt känd som E. vermicularis, är mycket smittsam. Honan springmask kommer att lägga sina ägg nära anus för offret, varefter punkt kläcks äggen och mogna. Det är inte ovanligt att de ägg som skall plockas upp på en persons händer och spridning. Dessa ägg får förtäras och kommer också kläcks inne i infekterade individens tunntarm och tjocktarm. Efter kläckningen kommer de rör sig mot ändtarmen där den nya dräktiga parasit kommer att fortsätta processen genom att lägga fler ägg.

Spridning Springmask hand

Springmask sprids lätt. De drabbade personen känner oftast kliande kring perianala området och kan repa. På så sätt kommer han att få ägg från springmask inkom under hans naglar, som sedan kommer att sprida sig till vad han skulle hända touch efter repor.

Spridning Springmask förtäring

Eftersom springmask lever på alla ytor de berör är det lätt för en enskild att av misstag får i sig ägg. Den intagna ägg vanligtvis flytta från tarmar till ändtarmen området på natten. En smittad person kan lämna ägg i damm, på sina leksaker och även i deras sängar. En förälder till ett infekterat barn kan plocka upp ägg och dela dem med familjen medan hon kockar middag.

Medellivslängden för en springmask

Kvinna springmask, om den inte behandlas, kan leva i upp till tre månader insidan av sin värd kroppar. Om infektionen inte fångas och behandlas, kan den fortsätta att spridas över hela den tiden. Unhatched ägg kan dö inom en dag eller två om parasiten lämnar dem i en varm miljö, men om miljön är cool och fuktigt, kan de leva upp till två veckor i taget innan antingen kläckning eller döende.

Förhindra Springmask

De vanligaste orsakerna till springmask --- intag och mänskliga Contac --- kan undvikas. Tvätta händerna före måltid, inte repar din perianal område och hålla naglarna klippta. Man bör också regelbundet tvätta sina kläder och sängkläder samt ägna särskild uppmärksamhet åt ett barns personliga hygien och renlighet i hans lekplats. Du och dina barn får inte vara värdar, men någon du känner kan vara, öka din risk att smittas av en infektion.

Previous:nothing Next:tidiga tecken på influensa

Relaterade artiklar


 • hur du kan trösta ett barns hosta utan medicin
 • hur man kan uttrycka bröstmjölk med händerna
 • biverkningar av en stelkrampsspruta
 • Vilka funktioner i sköldkörteln?
 • rättsmedel för förstoppning hos nyfödda
 • skälen för födelsekontroll misslyckande
 • fördelarna med en sovmask
 • symtom på graviditet vid vård
 • hur man får sova snabbare och enklare - naturligtvis
 • nivåer av sjukvård för äldre
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com