vad som orsakar näsblod hos kvinnor?

Inlagd av: Jonathan Nyberg uppdaterad: 2015-03-23
Fysiologiskt, män och kvinnor är mycket olika. De fysiologiska skillnader hos män och kvinnor innebär att män och kvinnor kan drabbas av olika medicinska symtom och villkor. Ibland kan dock skillnader leder till att män och kvinnor upplever samma medicinska symtom men av olika skäl. Näsblod är ett exempel på detta. För kvinnor, hormoner, miljön och andra faktorer spelar stor roll i huruvida en näsblod uppstår

klimakteriet

Menopause är ett tillstånd som de flesta kvinnor möter någon gång i sitt medelåldern. Under denna tid upplevde en kvinnas kropp betydande förändringar i hormonnivåerna. Dessa hormonförändringar drabbar främst kvinnans förmåga att reproducera, men de kan också resultera i andra problematiska symtom såsom värmevallningar. Den hormonförändringar vid klimakteriet kan också orsaka vävnad i näsan att krympa och bli torrare. Som ett resultat, är den vävnad mer mottagliga för sprickbildning och blödningar, så näsblod kan bli vanligare.

Graviditet

Precis klimakteriet, graviditet innebär stora hormonella förändringar i en kvinnas kropp. Vid graviditet, dock blodflödet och volym som faktiskt ökar. Följaktligen blodkärlen i kroppen, inklusive dem i näsan, bli mer utvidgade. Detta innebär att fartygen kan gå sönder lättare och att näsblod kan resultatet. Om detta händer får näsblod ser mycket allvarligare än det är på grund av ökad blodvolym i kroppen.

Miljö

som män, kvinnor utsätts för olika miljöfaktorer som kan irritera näsa vävnad och orsaka näsblod . Torr luft är en vanlig orsak, liksom sjukdomar som den kalla, vilket kan orsaka trauma på näsan vävnaden genom ständiga näsan blåser.

Gener och sjukdomar

Kvinnor löper risk för genetiska tillstånd och sjukdomar som kan ha näsblod som symptom. Ett exempel är leukemi. Trots att kvinnor är inte nödvändigtvis någon större risk för dessa tillstånd och sjukdomar än män, gener spelar en stor roll i att avgöra om en kvinna blir sjuk med en viss sjukdom.

Allvar och behandling

Oavsett orsaken till näsblod, både män och kvinnor behöver veta när näsblod är allvarlig så att vård kan sökas om det behövs. Näsblod anses allvarligt när blödningen inte slutar efter 5 minuter, när blodförlust är snabb eller om enskilda känner sig svag eller svimfärdig från mängden blod förlorat. För en "normal" näsblod, bör de enskilda lutar sig framåt medan nypa näsryggen för 5 minuter om försöker stoppa näsblod ensam, och om det inte fungerar, kan en kall kompress tillämpas.

Previous:nothing Next:hur man använder akuta preventivmedel

Relaterade artiklar


 • klimakteriet hudsjukdomar
 • hur man gör bröst laktat
 • Så för att lindra förstoppning använder naturläkemedel
 • vad är normal kroppstemperatur?
 • Vilka är orsakerna till återkommande jäst infektioner?
 • hur man underhåller en blodsockernivån
 • vilka är riskerna för att donera kvinnliga ägg?
 • hur man kan öka höjd
 • symtom på sköldkörtelrubbningar problem under graviditeten
 • hur man ska äta innan en koloskopiundersökning: tarm prep
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com