Fakta om cellprov

Inlagd av: Magnus Ekblad uppdaterad: 2015-04-10
Ett cellprov är en medicinsk test som uppstått som en följd av studier av Dr George Papanicolaou på 1930-talet. Testet var uppkallad efter honom. Cellprov är så viktiga eftersom de kan bidra till tidig upptäckt av livmoderhalscancer, en ledande orsak till dödsfall i cancer hos kvinnor. Främst på grund av användningen av cellprov sjönk andelen dödsfall i livmoderhalscancer 74 procent från 1950 till 1990-talet. Detta test kan vara ett liv-sparare för miljontals kvinnor

Definition

En Pap smear är en medicinsk test som undersöker cellerna i livmoderhalsen för att se om de är friska. Livmoderhalsen är placerad i slutet av den vaginala kanalen och fungerar som en dörr till livmodern. Cellprov genomförs regelbundet av familj läkare och OB /GYNs (förlossningsläkare /gynekolog).

Vem och hur ofta

Kvinnor som är mellan 18 och 30 års ålder bör erhålla en årlig cellprov. Om du är yngre än 18 och är sexuellt aktiva, bör du även få en Pap smear varje år. Om du är kvinna i åldern 30 och 65 år och har haft flera negativa cellprov (det visade resultaten inga onormala celler), kan din läkare schema dig för ett cellprov en gång vartannat eller vart tredje år. Kvinnor 65 år och äldre möjligen kan sluta med cellprov på en läkares rekommendation om de har en konsekvent historia av negativa resultat. Om du är oavsett ålder och erfarenhet positiva testresultat från ett cellprov, kan din läkare öka antalet tester du får åtminstone tills du skapa en historik över negativa resultat.

Förberedelser för provet

För att säkerställa största chans att få exakta testresultat från ett cellprov bör du göra följande: (1) avstå från sex i 24 timmar fram till provet, ( 2) avstå från douching eller använda en tampong upp till 24 timmar innan cellprov, (3) informera din läkare om alla läkemedel som du tar för närvarande, (4) tala om för din läkare om du har haft onormala cellprov i det förflutna om han eller hon inte känner till din tidigare sjukdomshistoria.

Hur en Pap smear utförs

Du blir ombedd att ta bort dina kläder från midjan och nedåt (möjligen från midjan och upp samt om ditt besök ingår ett bröst). Du kommer att ligga på undersökningsbordet och placera hälarna på innehavarna eller "stigbyglar" i slutet av tabellen. Din läkare kommer förmodligen att använda en smord spekulum att öppna slidan. Detta är ett medicinskt instrument som tillåter läkare att utföra din examen mer effektivt och bekvämt. Nästa läkare kommer att använda ett litet instrument med en liten pensel-liknande slut försiktigt skrapa livmoderhalsen för att få vissa celler. Antingen före eller efter denna process är din läkare sannolikt att göra en bäcken examen också. Det är där hon eller han skär in två fingrar i slidan och känner för eventuella avvikelser inuti. Såvida du inte har en redan existerande sjukdomstillstånd som en infektion eller cystor, bör hela denna process vara smärtfri eller möjligen något obekväm som mest. När Pap smear har utförts, kommer din läkare att meddela dig av resultaten, vilket kan ta allt från 10 till 21 dagar i genomsnitt.

Tänk om det är positivt?

Om ditt cellprov kommer tillbaka negativt, det innebär att cellerna i livmoderhalsen är normala och friska. Men om din test är positivt för onormala celler, läkaren troligen kommer att schemalägga en upprepning av prov för att jämföra resultaten och se till att det är inte bara ett falskt positivt. Om flera tester visar positiva tecken på onormala celler, kommer din läkare att ytterligare tester. Han eller hon kan använda en kolposkopi för att få en mer detaljerad titt på livmoderhalsen och insidan av slidan. Du kan också få en biopsi, där vissa cervikal vävnad tas bort för undersökning. När orsaken till onormala celler bestäms, kommer din läkare att diskutera ytterligare medicinska alternativ med dig.

Previous:nothing Next:hudproblem hos tonåringar

Relaterade artiklar


 • hur man förbereder för en kolesterol prov
 • symtom på akut hepatit alkoholhaltiga
 • Vilka är orsakerna till återkommande bältros?
 • vad är orsaken till gäspningar?
 • hur man läka en blåtira
 • hur man somnar snabbt och naturligt
 • hur man kan förstå riskerna med färgning dina ögonfransar
 • rensar nästäppa hos spädbarn
 • Risk för graviditet efter vasektomi
 • hur man fyller ett recept från Walgreens på telefonen
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com