är fiskolja bra för dig?

Inlagd av: Magnus Ekblad uppdaterad: 2015-04-29
Fiskolja är en naturlig källa till omega-3 fettsyror, DHA (dokosahexaensyra) och EPA (eikosapentaensyra), som American Heart Association rekommenderar för en sund och balanserad kost. Fiskolja kan tas som ett piller eller så kan du få det naturligt genom att äta rätt slags kallt vatten fisk. Omega-3 finns även i nötter, linfrön, tofu och alger

Förmåner för barn och vuxna

Fiskolja tros ha många hälsofördelar. The New York Times rapporterade att läkare skriver ut fiskolja för att behandla humörstörningar, lärande och utvecklingsproblem, och ADHD hos barn. Det hjälper också lyfta depression hos vuxna. Läkare varnar för att det inte är en bota alla, men en frisk näringstillskott.

Ät fisk i stället

Om du väljer att få din omega-3 direkt från fisk eller från att ta fiskolja som tillskott? Valet är helt upp till dig, men EPA rekommenderar att gravida kvinnor och små barn undvika att äta fisk som kan innehålla skadliga mängder kvicksilver. EPA föreslår att du inte äta haj, svärdfisk, makrill eller kakel fisk. Säker fisk att äta med hög omega-3 är räkor, konserverad tonfisk ljus, lax, öring och sardiner.

Ta tabletterna

Om du bara inte kan magen att äta fisk två till tre gånger i veckan, fiskolja Kosttillskott kan vara det bästa sättet att gå. Om du är vegetarian, överväga att vidta växtbaserad olja komplettera istället.
Du kan också ta fiskolja som en vätska, eller tycker att det som ingrediens i energy bars.

Fiskolja för hjärtat

Fiskolja är en recommened behandling för personer med hjärtsjukdomar. Studier visar att det kan bidra till att förebygga blodproppar och sänka högt blodtryck. Enligt American Heart Association, bör personer med höga triglycerider ta fiskoljekapslar innehållande 2 till 4 gram DHA och EPA varje dag. Hjärtpatienter med andra frågor bör ta en mindre dos om 1 gram DHA.

Mindre bra

Det finns vissa nackdelar med att ta tillskott av fiskolja. Många uppger att de har ett skumt efter smak i munnen från piller, en orolig mage, illamående och lös avföring. Höga doser av fiskolja kan skada immunförsvaret och även orsaka blödningar.

Previous:nothing Next:information om kost för barn

Relaterade artiklar


 • om illamående under graviditeten
 • roterande manschetten skada behandlingar
 • hur man ska leva så att du åldras med värdighet
 • hur man behandlar en painfull solbränna
 • graviditetsillamående botar & lösningar
 • vad är en hälsosam graviditet kost?
 • hur man rengör BÖ hörapparater
 • olika former av preventivmedel
 • om cellprov
 • vad avgör skallighet?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com