Vilka är fördelarna med mer sömn?

Inlagd av: Ulf Friberg uppdaterad: 2015-04-01
Om att få en solid åtta timmars sömn per natt anses frisk, är det förståeligt att få ännu mer sömn skulle vara friskare. Men för de flesta, det är inte fallet, även forskning har visat att det finns fördelar i vissa fall

extra sömn

Som regel har sova forskare funnit föga nytta att sova längre än sju till åtta timmar per natt som länge har ansetts vara den optimala nivån. Även efter saknade en hel natts sömn, kräver en typisk person bara en normal natts sömn att återhämta sig helt. Men några nyare studier har visat att-i vissa fall -. Få extra sömn på regelbunden basis kan ge fördelar

Sömn och ett friskt hjärta

En studie från 2008 som publicerades i New England Journal of Medicine visade en direkt korrelation av antalet hjärtattacker människor lider veckan efter sommartid. Studien genomfördes i Sverige fann andelen hjärtinfarkter minskade veckan efter klockorna sattes tillbaka i höst, när folk få en extra timmes sömn. Samma undersökning visade att andelen hjärtinfarkter ökade motsvarande vecka i våras, när klockorna sattes tillbaka och människor förlorade en timmes sömn. En annan studie vid University of Chicago Medical Center visar att 27 procent av människor som sovit mindre än fem timmar per natt hade förkalkade artärer. Denna procentsats minskat till 11 procent för deltagare som har fem till sju timmars sömn per natt och till 6 procent för personer som sovit mer än sju timmar.

Idrottsprestationer

En studie från 2007 vid Stanford University visade utförandet av idrottare kan dra nytta av extra sömn. I studien följdes studenter på Stanford University simma team som sov i 10 timmar om dagen i sju veckor och jämfört dem med andra gruppmedlemmar som bibehöll sitt normala sömnmönster. Studenter som sov mer simmade en 15-meter sprint i genomsnitt 0,51 sekunder snabbare, reagerade 0,15 sekunder snabbare på startgroparna och kick-vände 0,10 sekunder snabbare.

Nackdelen med extra sömn

Fördelen av extra sömn har sina begränsningar och är fortfarande föremål för diskussion. En undersökning om livslängd vid Scripps Clinic Sleep Center i La Jolla, Kalifornien, visade att personer som sover mellan 6,5 timmar och 7,5 timmar per natt levt längst och att patienter som sovit mer än åtta timmar hade kortare livstid. Men samma studie antydde också sömn är bara en av dussintals variabler vägas in i livslängd och kan inte betraktas som en primär faktor. Så debatten rasar vidare.

Kontentan

Den allmänna uppfattningen bland forskare är att förmånen av att få mer än sju eller åtta timmars sömn per natt är försumbar. Men å andra sidan gör få extra sömn tycks inte göra någon skada heller, så tveka inte att slå på snooze-knappen.

Previous:nothing Next:orsakerna till kliande hud

Relaterade artiklar


 • baby meningit symtom
 • orsaker till alkoholmissbruk
 • hur man använder huskurer för att hjälpa ditt barn problem
 • orsakerna till uppblåsthet i klimakteriet
 • influensa skott nackdelar
 • ögonproblem hos spädbarn
 • hur du tar bort parasiter
 • vad är en gränsöverskridande samarbete med auto skillnad blod test?
 • hur man kan öka sperma produktionen
 • hur man kan öka självuppskattning för en diagnostiserad med Alzheimers sjukdom
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com