hälsoeffekter av koffein

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2015-04-11
Koffein är ett ofta konsumeras ämne som kan hittas i olika drycker, choklad och over-the-counter läkemedel. En mild stimulerande, koffein kan vara lockande när du vill känna dig mer alert. Däremot kan regelbunden eller överdriven användning av koffein orsakar negativa hälsoeffekter. Om du förbrukar mer än 500 mg koffein per dag (cirka fyra till fem koppar kaffe), kan du uppleva följande symtom

Du behöver:. .
Recept
Internet.

Dehydrering

Koffein fungerar som ett diuretikum, vilket innebär att det får dig att urinera oftare och därmed förlorar välbehövlig vatten i kroppen. Det är därför koffein kan aldrig tillräckligt släcka en törst. När du är törstig betyder det att du är uttorkad, är vatten den bästa lösningen. Läkare rekommenderar minst ett glas vatten per koffeinhaltiga drycker för att motverka den senares uttorkande effekt.

Ångest

De flesta använder koffein som ett sätt att bli alert. Det råder ingen tvekan om att koffein kan stimulera det centrala nervsystemet och skapa en vaken känsla. Detta kan dock snabbt leda till darrningar och oro. Om du redan är benägna att ångest problem, så ska du nog undvika koffein helt och hållet.

Insomnia

Inte bara kan koffein orsaka ångest på grund av dess stimulerande effekter, kan det också leda till sömnproblem. För mycket koffein kan orsaka mild till svår sömnlöshet. Men reagerar varje person annorlunda. För vissa kommer en kopp kaffe vara över stimulerande, medan andra kanske kan dricka flera koppar och ändå sova på natten. Det är viktigt att följa din dagliga koffeinintag för att mäta hur du reagerar på ämnet.

Högt blodtryck

Koffein betraktas endast ett milt stimulerande när det tas i små doser. En eller två koppar kaffe, till exempel inte brukar orsaka några negativa hälsoeffekter. Visade dock en studie utförd av Duke University att motsvarande fem eller fler koppar kaffe under loppet av en arbetsdag avsevärt skulle kunna öka en persons blodtryck. Om du har problem att hålla blodtrycket under kontroll, sedan ditt koffeinintag bör begränsas.

Magproblem

Koffein stimulerar produktionen av magsyra, vilket ibland kan leda till lindriga besvär och matsmältningsproblem. Om du lider av magsår, kan koffein orsaka komplikationer och hämmar läkningen. Därför bör de med känsliga magar begränsa eller undvika koffein.

Utsättningssymtom

Även om det kanske inte verkar som en riktig "drog", koffein är ett beroendeframkallande ämne som kan orsaka negativa abstinenssymptom. Även om du bara dricker en eller två koppar kaffe om dagen, är det möjligt att känna en huvudvärk om du plötsligt skulle hoppa över en dag. Huvudvärk är i allmänhet de största klagomål när det gäller att dra sig ur koffein, liksom trötthet och irritation.

Previous:nothing Next:terapeutisk kommunikation tekniker för omvårdnad

Relaterade artiklar


 • behandling för en drog tillbaka muskel
 • Vilka är fördelarna med att få muskelmassa?
 • Plavix biverkningar - trötthet
 • Var är lipas hittas?
 • hur är faderlig DNA-test gjort?
 • Läge & Syftet med bilagan
 • orsakerna till diarré hos spädbarn
 • om luftrenare
 • vad är några säkra sömn mediciner under graviditeten?
 • orsakerna till oregelbunden mens
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com