koloskopier och biverkningar

Inlagd av: Ulf Friberg uppdaterad: 2015-04-25
En koloskopi är en ganska rutinmässig medicinsk undersökning av tjocktarmen som omfattar att infoga en liten kamera som sitter på en kabel och en flexibel slang in i ändtarmen. Eftersom koloncancer är en vanlig form av cancer som orsakar många dödsfall varje år (mer än 50. 000 dödsfall i USA 2005), är koloskopier som huvudsakligen används som en åtgärd för att kontrollera om tidiga varningstecken på cancer

Förberedelser

Innan du går in för en koloskopi, läkare kräver ofta att du äter en kost med lågt fiber för ett par dagar före tentan, eller ens konsumera ingen mat och bara dricka vatten för upp till 24 före tentamen. Laxermedel är ofta skrivs att få avfall ut ur kroppen. Exakt förberedelser beror på din läkare, han kommer då till rätt kolon rensningen produkter eller recept på din förfarande. Målet är att rensa tjocktarmen av avföring och göra det lättare för läkaren att manövrera tuben och för kameran att se avvikelser.

Förfarande

Innan ett förfarande sker är att patienten ges ibland en lugnande medel för att döva eventuell smärta eller obehag. Kameran och rör sedan in i ändtarmen och manövrar läkaren in den i tjocktarmen. Luften ofta pumpas in i tjocktarmen att göra det lättare att se väggarna i tarmen. Om störningar såsom polyper eller utväxter finns, kan röret ta en biopsi (ta bort en liten bit av det) att granska. Hela proceduren tar vanligtvis mellan 15 minuter till en timme, med den genomsnittliga tiden vara runt 30 minuter.

Säkerhet

Sammantaget är koloskopi förfarande betraktas som säkra, eftersom röret som används är relativt liten och åtgärder vidtas för att rensa tarmarna av avfall. Den vanligaste biverkningarna av koloskopi är lindriga, såsom buk värkande under förfarandet på grund av att luft sprutas in i tjocktarmen. En av de vanligaste biverkningarna är ångest och rädsla, som ofta lindras ett par minuter in i operationen. Allvarliga biverkningar är sällsynta, men kan inträffa om vävnad misstag brustit.

Allvarliga komplikationer

Även om allvarliga komplikationer är ovanliga, koloskopi kan orsaka biverkningar som kan vara livshotande. Till exempel, om slemhinnan i tjocktarmen misstag slet, känd som tarmperforation är omedelbar operation krävs att laga tarmen. Ibland när polyper avlägsnas och biopsier tas, kommer ständiga blödningar uppstå. I sällsynta fall kan infektion orsakas av förfarandet eller att patienten kan reagera våldsamt på sedering.

Överväganden

Trots den potentiella biverkningar av koloskopier, förmåga på tentamen identifiera problem med tarmarna vanligtvis överväger riskerna. Ändå är det vanligtvis inte rekommenderas för de unga och friska för att få koloskopier såvida de inte är genetiskt predisponerade för tjocktarmscancer. I allmänhet läkare rekommenderar rutin koloskopier med början vid 50 års ålder, eftersom risken för komplikationer börjar uppvägas av risken för cancer.

Previous:nothing Next:hur man använder Mirena spiralen

Relaterade artiklar


 • uttorkning symtom hos småbarn
 • löss behandlingar & graviditet
 • hur att bli gravid innan dina vänner
 • hur man väljer den bästa läkaren för din familjs behov
 • tecken på en hjärtinfarkt hos kvinnor
 • kan digitala örontermometrar användas för basala kroppstemperaturen?
 • hur du får ditt barn att utöva
 • Hur man känner igen löss och bli av med det
 • vad är den generiska läkemedel för lexapro?
 • hur man använder katolsk naturlig familjeplanering
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com