om mjälte

Inlagd av: Jonathan Nyberg uppdaterad: 2015-04-28
När vi lär oss mer och mer om arbetet i den mänskliga kroppen, med nödvändighet mest uppmärksamhet har gått till de mest vitala organ, såsom hjärta och lungor. Även om det är inte precis ett nödvändigt organ, inte mjälten flera jobb på en gång, alla viktiga för en väl fungerande kropp. Det är också viktigt att känna till mjälten eftersom det är lätt skadas om du får en skada i buken och eftersom en förstorad mjälte kan vara ett symptom på en underliggande sjukdom

Identification

Mjälten sitter bakom magsäcken på vänster sida av kroppen. Det är ungefär lika stor som en knytnäve, och är full av svampig, fruktkött vävnad. Det finns två typer av denna mjälte vävnad: röd massa och vitt fruktkött. Den röda massa fungerar som en städtjänst för blodet, där vita blodkroppar som kallas fagocyter förstöra inkräktarna, som bakterier, virus och svamp. Den röda massa också gör sig av med gamla eller onormala röda blodkroppar. Den vita massan är en del av immunförsvaret. Det gör en annan typ av vita blodkroppar som kallas lymfocyter. Dessa celler producerar antikroppar.

Skada

På grund av sin ställning i buken, är mjälten som kan skadas vid trauma mot buken, till exempel skador från misshandel, fall, sport missöden eller kraschar bilen . Blod kan läcka ut från mjälte eller kan fastna under membranet runt mjälten, skapa ett hematom. Symtom på en mjälte skada omfatta buk-och vänster skuldra och stela muskler mage. I svåra fall kan patienter känna dig yr, har dimsyn, är förvirrade och förlora medvetandet. Beroende på storleken av den skada som mjälte, kan en kirurg försöka reparera sår eller ta bort mjälten helt.

Sjukdom

Om mjälten fällor för många blodkroppar, kan det växa förstoras. En förstorad mjälte är en relativt vanlig upplevelse, eftersom det är ett symptom på en mängd bakomliggande tillstånd. En förstorad mjälte kan indikera anemi, infektion, vissa typer av cancer, skrumplever eller lupus. Förstorad mjälte är vanligtvis inte speciellt smärtsamt. Symtomen omfattar smärta i vänster axel eller rygg eller en känsla av fullkomlighet som den förstorad mjälte pressar mot magen. Behandla den bakomliggande orsaken kan hjälpa till att lindra svullnaden, men mjälten kan behöva tas bort om det vuxit mycket stora, delar, har dött eller blöder, eller om det är fångstmetoder så många blodkroppar att patienten är i riskzonen för okontrollerad blödning , svår anemi eller infektion.

borttagning

Mjälten är inte som ditt hjärta eller lungor --- du kan leva utan en. Om en del av mjälten avlägsnas, kommer det att regenerera, men om du behöver en total mjälten avlägsnas (sk splenektomi), andra organ, såsom lever, kommer att plocka upp slack och hålla rengöring blodet och producerar antikroppar. Men om du inte har en mjälte, är du mer mottaglig för infektioner. Människor utan mjälte kan behöva särskilda vaccinationer och kan behöva ta antibiotika oftare.

Historia

I dagarna av de gamla grekerna var medicinsk praxis bygger på tanken att det fanns fyra "humors" i den mänskliga kroppen . En av dessa humors, "svarta gallan", kom från mjälten (mjälten inte faktiskt tillverkar galla, men de gamla grekerna hade några intressanta idéer om anatomi). Människor som hade för mycket svart galla i deras kroppar melankoli och irriterad. Samtidigt som vi nu har en bättre förståelse av mjälte funktion, kvarstår sambandet mellan mjälten och ledsen, arg känslor i språket, när vi säger att en arg person är "luftning sin mjälte" eller "IRRITABEL. "

Previous:nothing Next:hur man använder en ägglossning prediktor

Relaterade artiklar


 • vad är orsakerna till gynekomasti?
 • hur gå ner i vikt efter din kroppsform (kvinnor)
 • bäcken övningar för graviditet
 • hur man behandlar en nickelallergi
 • gastroenterit behandlingar
 • roll hormonbehandling i humörsvängningar
 • Var är lipas hittas?
 • orsakerna till smärtsamma bröst hos män
 • hur du njuta av din pension.
 • läkemedelsbehandlingar för demens
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com