om prostatakörteln

Inlagd av: P-O Lennartsson uppdaterad: 2015-04-07
Den manliga prostatakörteln är en valnötsstor körtel som väger ca ett uns och är en och en halv inches lång. Det är en vätska som producerar organ som sitter under halsen av urinblåsan, bredvid urinröret och framför ändtarmen. Det består av tre flikar, mitten och två yttre loberna. Prostatakörteln förblir vilande tills den manliga når puberteten. På den tiden växer prostatan till ungefär samma storlek som en kastanj och fylls med vätskor som hjälper producera sperma, alkalisk vätska som innehåller proteiner och mineraler som skyddar sperma, och vätskor som hjälper utlösning. Det finns många små körtlar i prostatan samt muskelvävnad

Prostata Zones

Prostata innehåller fem zoner. Sjuttiofem procent av körtlar finns i största zonen, kallas periferiområde. De perifera zonen är det område från vilket de flesta biopsier tas. Det är också det vanligaste området där cancer och kronisk prostatit förekommer. Övergången zonen är den som omger urinröret. Den främre zonen täcker ungefär en tredjedel av prostata och består av mestadels muskler. Den centrala zonen innehåller majoriteten av de återstående körtlar. Muskulösa preprostatic vävnad utgör den femte zonen och håller sperma från rygg rinner in i urinblåsan.

Förstorad prostata

prostatakörteln fortsätter att växa långsammare under mannens liv. Enligt Cedars-Sinai, inträffar en förstorad prostata hos ca 43% av den manliga befolkningen över 60 års ålder. Godartad prostataförstoring (BPH) är en förstorad prostata och är ett vanligt tillstånd hos män över 40 år. Symtomen av en förstorad prostata innehålla ett behov av att urinera oftare, en oförmåga att helt tömma blåsan och svårt att starta urinering med en svag urinflöde gång urinering har börjat.

Prostatit

Prostatit är en förstorad prostata på grund av inflammation eller irritation. Det kan orsakas av bakterier eller skada. En brännande känsla när man kissar kan vara tecken på prostatit samt ett behov av att urinera oftare. Prostatit kan också åtföljas av feber och slöhet.

Prostate Cancer

Enligt Cedars-Sinai, är den näst vanligaste cancerformen prostatacancer. Symptomen är liknande som andra prostata problem, bland annat en ofta behov av att urinera, svag eller avbryts urinflödet, smärta LIST urinering och inkontinens. Prostatacancer symtom kan också innehålla blod i urinen, oförmåga att få erektion, smärtsamma utlösning och smärta i nedre ryggen. Diagnostiska test av en läkare kan hjälpa till att avgöra orsaken till symtomen. En diagnos av prostatacancer kan endast bekräftas av en biopsi.

Behandlingar

Behandlingar för prostataproblem varierar beroende på förhållandena. Ibland kan en förstorad prostata bli tröstad av ett varmt bad, andra gånger, mediciner såsom alfa-blockerare är i ordning. Behandling för prostatacancer kan omfatta hormonbehandling, operation, strålning eller cellgifter.

Previous:nothing Next:hur man handskas med de abstinensbesvär när du slutar röka

Relaterade artiklar


 • Vilka är de behandlingar för tarmparasiter hos barn?
 • symtom på överskott av magsyra
 • hur man rengör nebulisatorer
 • Vilka är fördelarna med CPAP behandling?
 • fördelar och nackdelar med online-apotek
 • Hur sluta röka ...
 • hur man arbetar en defibrillator
 • vad är oraffinerat sheasmör?
 • anti embolism stöd strumpa problem
 • hem rättsmedel för små brännskador
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com