post-abort information

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2015-04-08
Begreppet abort avser avsluta en graviditet. De två typer av abort är medicinska och kirurgiska. Medicinsk abort innebär att man tar mifepriston för att tunna ut livmodern, medan en kirurgisk abort är genom att ta bort fostret och moderkakan från livmodern. Oavsett vilket förfarande en kvinna genomgår, kan abort vara en traumatisk upplevelse. Framgångsrik återhämtning innebär korrekt fysiska och känslomässiga eftervård för kvinnan, och ibland för sin partner samt

Fysiska symptom

En rad symptom är vanliga hos kvinnor efter en abort. Vissa kvinnor upplever kramper som i vissa fall, mer intensiv än menstruella kramper. Andra upplever blödningar eller spotting som varar mellan tre och sex veckor. De får också producera små blodproppar. Men i vissa kvinnor förekommer ingen blödning alls efter abort. En kvinnas normal menstruationscykel bör återupptas inom fyra till åtta veckor efter ingreppet. I vissa fall kvinnor upplever en förändring i färg och tyngd av sitt flöde.

Eftervård

En kvinna ska mäta sin temperatur under varje dag den första veckan efter en abort. Feber kan vara ett tecken på en utveckling av infektion och kvinnor vars temperatur överstiger 100,4 grader bör söka medicinsk hjälp. Alla kvinnor bör schemalägga en kontroll tid hos kliniken där förfarandet har gjort eller med sin remitterande läkaren. Den checkup bör ske två till tre veckor efter abort, oavsett om kvinnan är fortfarande upplever blödning.

Varning

För första en eller två veckor efter abort, bör kvinnor inte utföra ansträngande motion såsom aerobics eller springer och lyft mer än 15 pounds. Även om det är säkert att duscha, bör de undvika att ta bad och simning under denna inledande period, liksom att ha samlag och douching. En kvinna bör använda tamponger bara en gång fyra till åtta veckor har gått efter abort och hennes normal menstruationscykel har återupptagits.

Känslomässiga effekter

Många kvinnor och män upplever en mängd känslor som ett resultat av en abort, exempel på vilka inkluderar sorg, skuld och självhat. Vissa män upplever även känslor av förlust av kontroll eller stolthet efter en abort, framför allt om graviditeten avbröts utan deras vetskap. Män är mer benägna att stänga sina känslor om abort och kan vända sig till ämnet och sexuella övergrepp i ett försök att klara sig.

Påverkan på relationer

Det är inte ovanligt att relationer, särskilt ogifta sådana, till slut efter en abort. De relationer som överlever har ofta sexuella problem och brist på intimitet som följd. Känslomässiga kopplingar kan ansträngd på grund av känslor av ilska, depression och fientlighet, vilket är särskilt vanligt hos kvinnor och flickor som var tvingades att genomgå en abort. Ytterligare konsekvenser omfattar oförmåga att bilda ett starkt band med barn, liksom missbruk av framtida barn i svåra fall.

Previous:nothing Next:hem rättsmedel för förkylningar i spädbarn

Relaterade artiklar


 • Vilka är de behandlingar för fostrets Alcohol Spectrum?
 • tidigt symptom på blindtarmsinflammation
 • biverkningar av svartmögel
 • hur man använder progesteron krämer
 • Vilka är orsakerna till återkommande jäst infektioner?
 • hur man kan hjälpa biverkningar av Lupron depå
 • hur man kan göra själv sjuk från alkohol
 • hur man ska bekämpa depression under graviditeten
 • elektroterapi förmåner
 • Vilka är farorna av själv garvare?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com