prostataproblem & behandling

Inlagd av: P-O Lennartsson uppdaterad: 2015-04-18
Prostatan är det manliga reproduktiva körtel belägen under urinblåsan och framför ändtarmen, som producerar olja för spermier. Som män ålder, kan prostata problem utvecklas som prostatakörteln blir större. Det finns olika typer av problem såsom prostatacancer som kan kräva olika grader av behandlingar. Det Center for Disease Control rapporterar att i USA statistik siffror för 2005 visar att omkring 185. 895 män diagnosen detta problem

Du behöver:
läkares namn.

Fakta

Prostatan är valnötsstora och omger urinröret. Prostata problem är vanligare hos män som är 50 år eller äldre. Däremot kan yngre män under 50 får problem heter prostatit. För män över 50, är ett mycket vanligt problem prostataförstoring också kallas benign prostatahyperplasi (BPH). Prostatacancer är också ett vanligt prostata problem. National Library of Medicine och National Institute of Health rapport att denna typ av cancer rankas som den tredje vanligaste dödsorsaken bland män i alla åldrar.

Prostatit

I vissa fall kan prostatit vara resultatet av en bakteriell infektion. Två typer av detta tillstånd är akut och kronisk prostatit. Akut prostatit kan ha symptom som feber, smärta vid urinering, smärta i nedre ryggen och frossa.
Kronisk prostatit är återkommande prostatit. Även om symptomen på kronisk prostatit kan vara mildare än akut prostatit, kan det vara svårare att behandla.
När en bakteriell infektion kan antingen akut eller kronisk prostatit, antibiotika är en behandling för att lindra symtomen. Däremot kan för andra orsaken till prostatit andra alternativa behandlingar prostata massage eller varma bad.

Godartad prostataförstoring

BPH är en utvidgning av prostatakörteln som vanligtvis händer med tiden. I detta tillstånd, växer prostatan och kan komprimera urinröret som i sin tur orsakar en blockering av urinflödet från urinblåsan genom urinröret. Vissa symtom av BPH kan akut behov av att urinera ofta och långsamt urinflöde. BPH kan också orsaka urinvägsinfektion i vissa fall.
Det finns många behandlingsalternativ som inkluderar läkemedel och icke-kirurgiska transuretral förfaranden som PVP och TUIP. Dessa förfaranden ta bort överflödig prostatavävnad. Ett annat behandlingsalternativ är operation (se Resurser nedan).

Prostate Cancer

Prostatacancer är en elakartad svulst i prostatakörteln. Det kan växa mycket långsamt och med väldigt få symptom i ett tidigt skede. Som cancer växer, kan det ha symtom som liknar BPH som svårighet att urinera. Men det kan sprida sig till andra organ i kroppen eller delar
behandlingsalternativ för prostatacancer beror på patientens ålder, hälsa och cancer stadium (se Resurser). För cancer i ett tidigt skede en vänta och se tillvägagångssätt är möjligt. När cancern är begränsad till prostatan, är operation ett alternativ. Beroende på i vilket skede av prostatacancer, kan andra alternativ är strålning, hormonbehandling, cellgifter och cryosurgery

Behandling

Prostata problem som prostatit och BHP är mycket behandlingsbar. Men om prostatacancer inte upptäcks i ett tidigt stadium, kan det vara svårare att behandla. Det är viktigt för män att känna till tecken på prostata problem och få rätt diagnos och behandling. Likaså män som är 40 eller äldre, ska kontrolleras årligen för prostatacancer. Screeningen bör innehålla en digital rektal tentamen av en läkare och ett blodprov som kallas prostataspecifikt antigen (PSA) för män över 50.

Previous:nothing Next:Introduktion till skelettet

Relaterade artiklar


 • tidiga tecken på influensa
 • hur man kan vara till hjälp att en gravid vän
 • klimakteriet hudsjukdomar
 • hur man kan stoppa bröst från att växa
 • om äktenskap familjerådgivning
 • hur man undviker analfissurer
 • orsakerna till sängvätning hos barn
 • orsakerna till uppblåsthet
 • om saliv provstickan drogtester
 • hur man håller från att växa gråa hår
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com