vad är orsakerna till divertikulit?

Inlagd av: Ulf Friberg uppdaterad: 2015-04-17
Divertikulit är en sjukdom som drabbar miljontals människor, varav cirka 25 procent av alla i åldern 60-80 och många personer över 80 år. Det inträffar när diverticula inuti tjocktarmen bli infekterade. Ett fall av divertikulit kan komma plötsligt

vissa symtom av sjukdomen

Vissa symtom är plötslig buksmärta som känns mest på nedre vänstra sidan, feber, illamående, kräkningar, frossa och förstoppning. Om symtomen inte behandlas, kommer de att försämra och du får dessutom uppleva rektal blödning.

Första Orsaken-diverticula

Det är inte exakt känt vad som orsakar divertikulit, men här är några möjliga orsaker. Den första orsaken har att göra med diverticula som blir inflammerade eller infekterade.
diverticula är små påsarna finns inuti kolon väggen. De utvecklas när svaga punkter ger efter för påtryckningar. En teori är att förändringar i väggen i tjocktarmen från trycket byggs upp skapar infektionen. Andra teorier menar att avfall fastnar i dessa svaga punkter och orsakar infektionen. Läkare teoretiserade gång att popcorn eller frön fastnade i dessa svaga punkter som orsakar infektionen. Vi vet nu så är inte fallet.

Annan orsak-kost med lågt fiber

annan möjlig orsak är en kost med lågt fiber. Det noteras att i de länder där kosten är rik på fiber som divertikulit är mycket sällsynt. I själva verket blev oordning utbredd här i USA när vår kost förändrats och våra livsmedel blev högförädlade utelämna den fiber i vår kost. Denna teori leder oss att tro att kanske orsaken är bristen på fibrer i vår kost.

Riskfaktorer

Även experter är inte överens om den exakta orsaken till sjukdomen finns en överenskommelse om riskfaktorer. Det finns fyra riskfaktorer. Människor som är över 40 år är mer benägna att få divertikulit. Detta beror på att efter 40 års ålder, det finns åldersrelaterade förändringar att tjocktarmen går igenom. Den andra riskfaktorn är fiberintag. Om du inte tar i tillräckligt med fibrer, är du ökar din risk för att utveckla sjukdomen. Detta faktum har bevisats när man studerar länder som lever på en fiberrik kost. Den tredje faktorn handlar med motion. Om du inte motionerar, är du sätta dig själv i riskzonen för att utveckla diverticula, av någon anledning människor som motionerar regelbundet löper mindre risk att utveckla dem. Och den slutliga riskfaktor är fetma. Som med många sjukdomar, är fetma en faktor även här. Överviktiga människor är mer benägna att lida av denna sjukdom.

Slutsats

Divertikulit är en infektion i diverticula i tjocktarmen väggen. Den exakta orsaken till infektionen är okänd vid denna tidpunkt. Läkarna tror att möjliga orsaker sträcker sig från mängden fiber i kosten, till utvecklingen av diverticula i kolon väggen. Riskfaktorer för sjukdomen härma många andra sjukdomar. Ät en kost rik på fibrer, motion och bibehålla en hälsosam vikt för att hindra dig från att utveckla denna sjukdom.

Previous:nothing Next:hur man ansöker om Medicaid efter att ha förlorat ett jobb

Relaterade artiklar


 • Hur sluta röka ...
 • hur man hittar information om hälsa från telefonen
 • Vilka är symptomen på låg kaliumhalt i barn?
 • hur man ansöker solskyddsmedel till ett aktivt barn
 • igensatt artär symtom
 • hem rättsmedel för illamående under graviditeten
 • hur man vet om man har en migrän
 • skälen för födelsekontroll misslyckande
 • hur man håller bebisen i barnkammaren
 • Hur man vet om ett barn är allergisk mot katter
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com