vad är orsakerna till kortväxthet hos barn?

Inlagd av: Jonathan Nyberg uppdaterad: 2015-04-25
Ett barns kroppsbyggnad bestäms till stor del av genetik. Om hans föräldrar är korta, är chanserna mycket goda att han också kommer att vara kort (familjär kortväxthet). Men, kost och sjukdom spelar en roll i ett barns utveckling och slutliga höjden, enligt Keepkidshealthy. com

. tillväxthormonbrist

Om ett barn är märkbart kortare än hennes jämnåriga, en del föräldrar, särskilt de som inte är korta själva, kan oroa sig för att deras barn har en brist på tillväxthormon. Hormoner är nödvändiga för ett barn att växa enligt den normala skattesatsen. Om ett barn har en hormonbrist, kan hon se ung för sin ålder och är naturligtvis kortare än andra barn i hennes ålder. Hon kan också ha en vikt fråga och vara bredare än hon är lång. Tester kan göras av en läkare att avgöra om ett barn har en hormonbrist. En del barn föds med en brist medan andra utveckla den via skallskada eller på grund av att det finns en hjärna massa eller tumör. Behandlingar för tillväxthormonbrist omfatta hormonersättning.

fullgångna men små

En annan anledning till kortväxthet hos ett barn är små vid födseln, enligt Keepkidshealthy. com. Om ett spädbarn är fullgångna men är liten (SGA-Korta barn födda SGA), är detta något hans barnläkare kommer att vilja hålla ett öga på. Om barnet inte har hunnit ikapp med den tid han är två eller tre år kan han bli en kandidat för hormonbehandling.

Dvärgväxt

Om ett barn föds med dvärgväxt, ska hon vara betydligt kortare än hennes jämnåriga. Detta är en genetisk sjukdom och i allmänhet beror på en genetisk mutation i moderns ägg eller faderns spermier, men det är inte känt varför detta sker.

Turners syndrom

Turners syndrom förekommer endast bland kvinnor. Det är en genetisk sjukdom och leder till kortväxthet samt andra avvikelser inklusive en delvis eller helt saknas könskromosom och reproduktiv svårigheter.

Andra förhållanden som Stunt tillväxt

Andra förhållanden som kan leda till kortvuxenhet hos barn, enligt Emedicinehealth. com omfatta Downs syndrom, hypotyreos och den genetiska sjukdomen SHOX mutation.

Undernäring

Undernäring kan orsaka kortväxthet hos barn. Om barnet inte får tillräckligt med kalorier eller nödvändiga vitaminer och mineraler i hans system, kommer han inte växa ordentligt. En brist i synnerhet av vitamin C kan hämma tillväxten.

Previous:nothing Next:effektiva preventivmedel

Relaterade artiklar


 • hur man kan slå endometrios 33 - förstå EKG och bröst röntgen före hysterektomi
 • hur man kan bli av en feber hemma
 • hur man rengör nebulisatorer
 • tidiga tecken på influensa
 • största muskel i kroppen
 • tecken och symtom på ångest hos barn
 • hur man kan stoppa ett preventivmedel
 • hur räkna menstruationscykeln
 • hur man använder akuta preventivmedel
 • symtom av för hög alkoholkonsumtion
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com