vilka livsmedel bör undvikas vid gikt?

Inlagd av: Valon Istrefi uppdaterad: 2015-04-02
Den primära orsaken till gikt är kroppens oförmåga att filtrera bort överskott av urinsyra, men gikt skov kan också väckt den genom att äta fel mat. Proteinrika livsmedel och sådana som innehåller puriner är kända för att orsaka gikt. Många ärenden kan undvikas genom enkla kost justeringar

Vad är gikt?

Gikt är en typ av artrit kännetecknas av kraftig svullnad och smärta i en eller flera leder. De flesta fall orsaka svullnad och smärta i leden i stortån men gikt kan också påverka lederna i fot, fotled och knä. En typisk gikt anfall tenderar att avta efter 48 timmar, men svåra fall kan pågå i dagar eller veckor. Även om mat är inte den primära orsaken till gikt, äter vissa typer mat kan utlösa en attack hos vissa personer.

Vad orsakar gikt

Gikt beror på uppbyggnaden av skarpa kristaller av urinsyra att bosätta sig i bindväv och lederna mellan benen. Urinsyra är en biprodukt av kroppens nedbrytning av puriner, som förekommer naturligt i kroppen och finns i många livsmedel. Gikt attacker kan resultatet av en kombination av stora mängder av puriner i blodet och kroppens oförmåga att eliminera dem, vilket får dem att bosätta sig i lederna och framkallar inflammation.

Livsmedel ska undvikas för gikt drabbade

Styra gikt genom en hälsosam kost är den bästa behandlingen och den förteckning av purin-rika livsmedel är lätt att undvika. De största bovarna är:

Ansjovis
Sparris
Bönor
Crab
Sill
Svampar
Musslor
Peas
Sardiner

Människor benägna att gikt attacker bör också minska sitt intag av kött, som tillverkar måttliga mängder puriner när fördelade under matsmältningen. Det samma gäller för alkohol, som också producerar puriner efter bearbetas.

mat som hjälper

Medan vissa mat är dåligt för gikt drabbade, kan andra hjälpa till att förhindra utflytning ups. De omfattar bananer, selleri, tomater, choklad och all mat som innehåller mycket C-vitamin som apelsiner och paprika. Massor av vatten-minst åtta glas om dagen-rekommenderas också att hjälpa kroppen spola ut överskott av urinsyra

Beyond Mat

Nyckeln till att kontrollera gikt är förebyggande. . Människor utsatta för attacker kan undvika smärtsamma episoder med enkla förändringar i livsföringen. Förutom att undvika purine-rika livsmedel och att äta måttliga mängder av kött och andra livsmedel med hög proteinhalt, kan gikt drabbade stöd för sin sak genom att dämpa sin vikt, motionera regelbundet och äta hälsosamt, låg fetthalt livsmedel, frukt och grönsaker.

Previous:nothing Next:effekterna av njursten

Relaterade artiklar


 • Vilka är komponenterna i det kardiovaskulära systemet?
 • hur man ska bekämpa depression under graviditeten
 • vad är Perimenopause?
 • Vad gör en prostata?
 • Hur mycket sömn är nog?
 • typer av inälvsmask hos människor
 • stolpiller hemorrhoidal behandling
 • Så här åtgärdar erektil disfunction
 • hur man lär barnen att tvätta händerna
 • om luftrenare
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com