Crohns symtom hos barn

Inlagd av: Magnus Ekblad uppdaterad: 2015-05-24
Medan majoriteten av Crohns sjukdom fall som ses hos äldre tonåringar och vuxna, cirka 20 procent av alla fall av Crohns förekommer hos barn. Majoriteten av dessa barn kommer att drabbas av symtom i tarmen och kolon, men upp till 35 procent också kommer att ha problem i samband med deras tarm och tunntarmen. Tyvärr finns det ingen bot för Crohns på denna punkt, men behandlingar finns tillgängliga för att hjälpa till att stoppa eller hantera symtomen

Typer

Crohns är en del av en rad sjukdomar som vanligtvis kallas inflammatorisk tarmsjukdom. På grund av detta är det ofta misstas för ulcerös kolit. Skillnaden mellan de två är att medan Crohns kan påverka hela matsmältningssystemet (matstrupe, lever, magsäck, bukspottkörtel, tunntarm och tjocktarm och ändtarm), påverkar ulcerös kolit bara tjocktarmen. Tyvärr kommer en del barn som lider av Crohns bara få kolon symptom, vilket gör det svårare att diagnostisera.

Symtom

Symptomen varierar från barn till barn beroende på var den sjukdom som orsakar störningar, men vanliga symtom är upprepade anfall av diarré, blod i avföringen, magsmärtor, aptitlöshet, trötthet, viktminskning och feber. Inte alla symptom kommer att finnas i alla barn som har Crohns, och de kan visas på lite olika sätt eller i varierande grad. Till exempel kan en feber inte vara närvarande, eller ett barn får inte drabbas av blod i hans avföring om hans kolon inte påverkas.

Diagnos

Rutin physicals normalt inte tillräckligt för att göra en diagnos av Crohns. Andra provtagningar som din barnläkare kanske vill köra innebära blodprover för anemi och avföring kulturer för att kontrollera parasiter eller bakterier. Mer invasiva testerna ingår gastroskopi och koloskopier, som båda kan även biopsier av vävnader för att kontrollera om andra problem som kan orsaka samma symptom. Det är också möjligt att barnläkaren kommer att kräva en barium lavemang med en X-ray eller en övre GI-serien, som inkluderar dricka barium och ta en röntgenbild av den övre tarmkanalen.

Behandling

Behandling av Crohns hos barn varierar beroende på symptomen som visas. I många fall är målet helt enkelt eftergift. Anti-inflammatoriska läkemedel och vissa antibiotika i allmänhet är föreskrivna för att hjälpa barn som lider av lindriga symtom, men kortikosteroider kan ges till dem med mer allvarliga problem. På grund av biverkningar, dock kortikosteroider endast användas sparsamt och för begränsade tider. Om ditt barn går i remission av symtomen, kan immunmodulerande medel ges för att dämpa immunförsvaret. Förändringar i matvanor kan också hjälpa. Undvika kryddstark mat eller mat med högt fiberinnehåll kan hjälpa. Barn som lider av tillväxt frågor kan också dra nytta av tillskott eller högt kaloriinnehåll skakar. Kirurgi är en sista utväg, även om det är ovanligt för barn.

Varning

Det finns många potentiella risker i samband med symptom på Crohns. På grund av de symtom de lider, kommer en del barn äter inte lika mycket som de borde eller inte kan behandlas korrekt och absorbera föda, och detta kan leda till undernäring, vilket försätter dem i risk för tillväxt och utveckling, inklusive försenad pubertet. Anemi kan urinvägsinfektioner och munsår förekommer också hos barn med Crohns. I vissa fall kommer barnen att utveckla fistlar från Crohns, den vanligaste platsen att vara runt anus.

Previous:nothing Next:vad är den normala pulsfrekvensen för män?

Relaterade artiklar


 • orsakerna till springmask
 • tecken och symtom på ångest hos barn
 • hur man desinficera och rengöra en svamp
 • Har influensa skott symtom orsaka influensa?
 • pankreatit symptom hos barn
 • hur man hittar en läkare i mitt område
 • hur du lägger till motion i vardagen
 • graviditetsillamående botar & lösningar
 • bråck symptom hos spädbarn
 • nackdelarna av Accutane
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com