Graviditet och andfåddhet

Inlagd av: Camilla Näslund uppdaterad: 2015-05-17
Andfåddhet eller en känsla av andnöd är ett vanligt symptom på graviditet. De flesta kvinnor kommer att uppleva andnöd vid något tillfälle under sin graviditet på grund av förändringar som sker i kroppen. Även om detta symptom kan snabbt rädsla räkning snart mamma, det är sällan ett bekymmer. Andnöd är mest framträdande i den första trimestern och tredje trimestern, men det kan förekomma under hela graviditeten

Orsaker

tidigt i graviditeten, det hormon, progesteron, är ansvarig för en ökad lungkapacitet. Denna ökade lungkapacitet levererar syre till modern och fostret. Eftersom mer syrgas levereras till blod kan din kropp öka antalet andetag du tar. Detta kan resultera i en känsla av andfåddhet.
I den tredje trimestern, orsakar utbyggnaden av livmodern andra organ att byta positioner. Med denna expansion, platser livmodern ökar trycket på membranet. Eftersom membranet kan inte längre fullt ut skjuta ut och dra, mer ytlig andning uppstår. Detta kan orsaka andnöd. När barnet droppar på plats mot slutet av den tredje trimestern, är trycket på membranet lindras, och känslan av andnöd är i allmänhet lättad.

Överväganden

Enligt March of Dimes, ring din läkare om du upplever andra symptom tillsammans med andnöd. Dessa symtom är en snabb puls, hjärtklappning, yrsel, bröstsmärtor, blåhet kring läpparna, fingrar eller tår, en hosta som inte är Borta, hostar blod, feber eller frossa, eller försämrad astma.
Om din andnöd inträffar plötsligt och inte löser även utan närvaro av andra symtom, kontakta din läkare.
andra andningsbesvär, som astma, kan också orsaka andnöd under graviditet. Om du har en respiratorisk sjukdom, tala med din läkare om de möjliga konsekvenserna och behandlingsmetoder som finns tillgängliga under din graviditet.

Solutions

Det finns flera sätt att andnöd går ha minskat under graviditeten. Om du upplever andfåddhet vid ansträngning, bör du sluta din nuvarande verksamhet tills känslan försvinner. Om andnöd strejker under stillasittande gånger, prova en av dessa metoder.
Lägg på vänster sida. Detta minskar trycket på vena cava, en pulsåder på höger sida, och kan öka kroppsfunktioner. Om det inte erbjuda hjälp, försök lätt framåtlutade i sittande ställning. Särskilt i tredje trimestern kan detta lindra vikten din livmoder är att placera på din membran. Också vara uppmärksam på din hållning när du står. Genom att stå rakt upp, är dina lungor får expandera till sin fulla kapacitet. Slutligen, försöka sova i ett högt läge. Genom att upphöja överkroppen under sömnen, kan dina lungor expandera och dra lättare.

Missuppfattningar

Moms fruktar att deras egen andnöd kan tyda på bristande syre till fostret. Detta är oftast inte fallet. Andnöd uppstår på grund av din kropp arbetar övertid för att leverera de nödvändiga näringsämnen och förnödenheter till din fostret. Lita på att fostret är att få vad den behöver för att trivas.

Resultat

I många fall är andnöd vid graviditet inte anledning till oro. Det är ett av många sätt som din kropp förbereder sig för att vårda fostret under hela graviditeten. Enligt Mayo Clinic, är dina lungor arbetar 40 procent hårdare än innan du blev gravid. Med denna ökning är andnöd som kan förväntas. Om du är orolig, tala med din läkare. Han kan utvärdera din andnöd att leverera trygghet som behövs för att du andas lite lättare.

Previous:nothing Next:hur man kan stoppa värmevallningar

Relaterade artiklar


 • lindriga symtom ms
 • hur du ändrar din kost för en kvinna över 50 år
 • är viktökning ett tecken på klimakteriet?
 • hur man kan planera långsiktig vård
 • hur man sova i en siden mask
 • hur man kan slå endometrioisis 90 - vad är östrogenbehandling (ERT)
 • Vilka är farorna med mat som förvaras i plastbehållare?
 • största muskel i kroppen
 • biverkningar av Premarin hormonersättning
 • hur man kan slå endometrioisis - serie endometrios artiklar
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com