Skillnaden mellan primär och sekundär hypertoni

Inlagd av: Valon Istrefi uppdaterad: 2015-05-30
Blodtryck är mätning av trycket i blodet som rinner genom kärlen i kroppen. Högt blodtryck (hypertoni) orsaker kan delas in i två huvudtyper: primär och sekundär hypertoni. För att förstå orsaken till din hypertoni du kommer att vara bättre rustade för att kontrollera vissa faktorer som påverkar denna vitala livstecken

Definition

Blodtrycket är ett mått på den kraft av blod som pumpas genom blodkärlen. Den översta numret, det systoliska trycket, mäter kraft hjärtat pumpar. Bottnen nummer, det diastoliska trycket, mäter kraft av blod när hjärtat är i vila.

Högt blodtryck --- hypertoni --- uppstår när kraft blodet mot kärlväggen är förhöjda. Ett blodtryck läsning av 140/90 eller högre anses vara hypertoni

Typer

Det finns två huvudsakliga sektorer i vilka högt blodtryck sjunker. Primära och sekundära.

Primär hypertoni utgör den stora majoriteten av diagnosen hypertoni. Primär, eller väsentliga, hypertoni, visar att villkoret har sitt ursprung i kroppen och inte som en följd av en sjukdom, och ingen anledning till att det kan fastställas.

sekundära hypertoni utvecklas som ett resultat av ett tillstånd eller sjukdom i kroppen.

Primär

Primär, eller väsentliga tenderar hypertoni utvecklas under en lång period och leder i allmänhet mindre förhöjda blodtryck än sekundär hypertoni. Enligt Mayo Clinic, 90 till 95 procent av dem som diagnostiserats med hypertoni har primär hypertoni.

Sekundär

Sekundär hypertoni utvecklas snabbare och ofta resulterar i högre blodtryck än primär (essentiell) hypertoni.

Sekundär hypertoni kan utveckla på grund av vissa receptbelagda och receptfria mediciner, vissa medfödda defekter hjärta, droger, avvikelser av njurar och binjuretumörer körtel.

Styrbara Riskfaktorer

För både primär och sekundär hypertoni, det finns riskfaktorer som är inom din kontroll. Eftersom okontrollerad hypertoni kan ha allvarliga komplikationer är det i ditt bästa intresse av hälsofrågor för att ta kontroll där du kan. Axiom, "Ett uns av förebyggande är värt ett kilo botande," gäller blodtrycket.

Att vara överviktig innebär mer stress på hjärtat. Eftersom du har mer vävnad måste mer blod pumpas genom hjärtat att lämna nödvändig syre och näringsämnen. Ju mer blod du har, desto mer tryck som krävs för att sända ut det.

Att dricka alkohol kan orsaka skador på hjärtat under en tidsperiod. För vissa människor, även dricka en måttlig mängd alkohol kan tillfälligt höja blodtrycket. Du bör också undvika användning av olagliga droger, särskilt kokain och amfetamin.

Fysisk inaktivitet kan orsaka högt blodtryck. Ju mindre fysisk form du är, desto snabbare ditt hjärta pumpar. Ju snabbare ditt hjärta pumpar, desto mer tryck den behöver för att cirkulera blodet. Ditt hjärta är en muskel. Även med måttlig regelbunden motion kan du skick det som kommer att resultera i en långsammare puls --- därmed lägre blodtryck.

Användning av tobak är en tudelad problem när det gäller att blodet tryck. Medan du röka tobak, är blodtrycket höjs eftersom nikotin orsakar din fartyg till kontraktet. Det finns kemikalier i tobak som kan skada slemhinnan i dina artärer, vilket gör kärlen trängre, vilket kräver en högre blodtryck för blodet att cirkulera.

För mycket salt /natrium, för lite kalium i kosten --- en eller båda kan få ditt blodtryck att stiga.

era reaktioner på stress i ditt dagliga liv kan också orsaka förhöjt blodtryck.Om din receptbelagda eller receptfria läkemedel orsakar att du ska ha högt blodtryck, diskutera alternativa behandlingsalternativ med din vårdgivare.

Previous:nothing Next:tecken på influensa hos barn

Relaterade artiklar


 • riskfaktorer för missbruk
 • När börjar en kvinna att visa under graviditeten?
 • om allergi testa läkemedel på barn
 • hur man ansöker toner på hår
 • om födelsekontroll planering
 • vad är ciprofloxacin HCl 500 för?
 • Skälen för ett urinvägsinfektion
 • om genombrottsblödning
 • hur man kan förbättra din hälsa med människans bästa vän
 • livsmedel som orsakar halsbränna under graviditeten
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com