Vad är en normal PSA-nivå?

Inlagd av: Valon Istrefi uppdaterad: 2015-05-08
Prostatakörteln producerar ett ämne som kallas prostataspecifikt antigen, eller PSA. Med ett enkelt blodprov kan en läkare avgöra om en mans PSA är normal eller förhöjd. Det finns inget definitivt normala PSA-nivå, men riktlinjer finns på plats som hjälper läkare besluta om att utföra ytterligare tester

normala PSA

För de flesta män som är friska, läkare överväga normala PSA-nivå som skall under 4 nanogram per milliliter (ng /ml), men det finns ingen särskilda normal nivå.

Onormal PSA

De flesta läkare anser att en PSA-nivå över 4 ng /ml att vara en förhöjd behandlingen. En man som har en förhöjd PSA-nivå bör tala med sin läkare om vad andra tester som kan vara lämpliga.

Orsaker till förhöjda PSA

Eftersom PSA kan indikera sjukdom i kroppen, läkare kallar det för en biologisk markör eller en tumör markör. Orsakerna till en förhöjd PSA-nivå kan omfatta prostatacancer, godartad prostataförstoring, inflammation, infektion, ålder eller ras.

PSA falskt positiva

PSA blodprov kan avslöja förhöjda PSA-värden, även om ingen cancer finns . National Cancer Institute rapporterar att endast 25 till 35 procent av de män som hade en biopsi efter en förhöjd PSA-nivå hade prostatacancer.

PSA falskt negativa

Det är möjligt för en man att få en normal läsning i en PSA blodprov och fortfarande har cancer i kroppen. Prostatacancer ökar vanligtvis långsamt och kan finnas för någon tid innan symptomen är uppenbara.

PSA-test

Prostatacancer screening rekommenderas av American Society Urologiska, American Cancer Society och American College of Physicians för män över vid 50 års ålder. För män som anses löpa stor risk (svarta män eller män med hereditet för prostata cancer), rekommenderas att testa starta i åldrarna mellan 40 och 45.

Previous:nothing Next:vad är kroppens inbyggda mekanismer för att hantera smärtan?

Relaterade artiklar


 • vad är tertiär prevention?
 • Vilka är orsakerna till en brännande känsla i tårna?
 • hur räkna menstruationscykeln
 • är acetylsalicylsyra dåligt för levern?
 • hur du: överleva Evans 5 andra regeln
 • hem rättsmedel för förkylningar i spädbarn
 • försiktighetsåtgärder i samband med flygresor under graviditeten
 • hur man ska behandla sura uppstötningar hos nyfödda
 • hur säkert behandla barnet förstoppning med mineralolja
 • definition av förskott direktiv
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com