funktion av prostata

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2015-05-17
Prostatakörteln är en valnötsstor körtel som spelar en avgörande roll i den manliga reproduktiva systemet. Prostatan sitter direkt framför ändtarmen och under urinblåsan och omger urinröret, vilket är en urinledaren från urinblåsan. Medan väger en diminutivform ett uns, kan en försummad prostata leda till allvarliga hälsoproblem inklusive problem att kissa, infektioner prostata /inflammation och även prostatacancer

Du behöver:.
Progesteron filofax eller CalendarPregnancy Test.

Funktion

Som en del av manlig reproduktion, leveranser prostatakörteln ungefär 30 procent av sädesvätskan frigörs vid utlösning. Testiklarna producera spermier, som sedan transporteras till prostatan, via en slang som kallas vas deferens, där den sperma och spermier kombinera. Under orgasm, passerar denna blandning genom ejaculatorius ledningar, sedan urinröret och slutligen ut ur kroppen.

Storlek

från födseln till puberteten, stannar prostatakörteln ungefär lika stor som en valnöt. Vid tiden en man närmar sig 40, har hans prostata ökat något till storleken på ett aprikos. Genom 60 års ålder, den väger normalt 6 uns, eller storleken av en genomsnittlig citron. Läkare attribut tillväxt av prostatan på normalt åldrande. Tyvärr leder detta förstoring av prostata ofta en ovälkommen sortiment av prostata sjukdomar som kraftigt kan störa normal urologiska funktioner och sexuell aktivitet.

Besvär

De tre översta prostata frågor som plågar män omfatta prostatit (infektion), benign prostatahyperplasi (förstorad prostata) och prostatacancer. Prostatit är en inflammation eller irritation i prostatan som orsakas ibland av en bakteriell infektion. Detta oftast drabbar män under 50. Godartad prostataförstoring eller BPH, drabbar vanligen män över 50 år och uppstår när prostata växer alltför stora (citron-storlek). Prostatacancer är en av de vanligaste cancersjukdomarna som drabbar män. National Cancer Institute beräknar att cirka 193. 000 människor kommer att få en diagnos prostatacancer under 2009. Mer än 70 procent av de diagnostiserade män 65 år eller äldre.

Tester

Din läkare kan använda ett av flera prov för att fastställa den exakta karaktären av din prostata problem, och därmed den bästa behandlingen. Den digitala rektal tentamen kräver att läkarna sätta in en handskbeklätt finger i ändtarmen för att känna prostatan. Detta ger läkaren grundläggande information om prostata storlek och skick. En blodprov kontrollerar din prostataspecifikt antigen (PSA). Om denna nivå är för hög, kan det bero på prostata cancer. Din läkare kan också beställa röntgenundersökningar (x-ray eller sonogram) för att se vilket skick prostatan är i. En urinflöde studie innebär kissa i en apparat som mäter hastigheten på urin. En långsammare flöde kan tyda på BPH. Cystoskopi omfattar att infoga en smal slang med linser som ett förstoringsglas i urinblåsan genom urinröret.

Hälsa

Att upprätthålla en hälsosam livsstil kan öka dina chanser att hålla din prostata friska. Minska dina röda köttkonsumtionen, särskilt av fettrik och /eller charkuteriprodukter. Omfatta åtminstone fem portioner frukt och grönsaker varje dag till dina måltider. Framför allt äter guava, papaya, tomater och rosa grapefrukt, som är laddade med lykopen, en antioxidant visat sig främja prostata hälsa. Livsmedel rika på selen, till exempel tonfisk, nötlever, ägg, solros-och sesamfrön, champinjoner och vitlök också minska risken för prostatacancer. Män bör få regelbunden årlig prostata tentor börjar vid 50 års ålder och undvika alkohol och tobakskonsumtion.

Previous:nothing Next:Graviditet och andfåddhet

Relaterade artiklar


 • användningen av solskyddsmedel
 • orsakerna till menstruationskramper
 • inåtväxta tånagel symtom
 • högt blodtryck tecken hos barn
 • hur man behandlar barn med bipolär sjukdom
 • vad är en CBC blod arbete upp?
 • hur har befrielse från ryggsmärtor
 • hur man somnar snabbt och naturligt
 • hur har friska blodtryck
 • hur man kan minska receptbelagda läkemedel kostnader
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com