hypertermi riskfaktorer

Inlagd av: Annika Hultén uppdaterad: 2015-05-25
Värmerelaterade sjukdomar, som hypertermi är den allvarligaste, kan förebyggas. Om en värme sjukdom slår dig, är det viktigt att kunna känna igen de symtom så att du kan börja behandla sjukdomen. Värmeslag (hypertermi) är ett livshotande tillstånd

Definition

hypertermi är den allvarligaste av värmen sjukdomar. Det är ofta som värmeslag. Hypertermi uppstår när du har varit utsatt för värme för en tid och din kropp stiger temperaturen till mer än 103 grader Fahrenheit.

fysiologi

hypotalamus i hjärnan hjälper kroppen att upprätthålla en normal temperatur genom att balansera värmeproduktion och värmeförlust. Det är inte svårt för hypotalamus att göra när temperaturen i den omgivande miljön är mindre än kroppens temperatur.

Under varmt väder eller i en varm miljö, arbetar kroppen att reglera sin interna temperaturen genom att producera svett som kyler kroppen som svett avdunstar. En fuktig miljö minskar avdunstningen. När svetten inte avdunstar effektivt, eller om ingen svett närvarande finns det en risk för en värme-relaterade sjukdomar.

Riskfaktorer

Barn under 5 år och äldre vuxna löper störst risken för värmerelaterade sjukdomar som värmeslag och hypertermi.

personer med hjärtsjukdomar och högt blodtryck kan påverkas mer av värmen än andra.

Genetiska faktorer är anses spela en roll i hur bra din kropp klarar höga temperaturer. Om till exempel, har dina föräldrar eller far-och morföräldrar hade svårigheter med värme-relaterade sjukdomar, den tendensen kan ha förts vidare till dig.

Vissa läkemedel såsom beta-blockerare, diuretika, antipsykotika och kärlsammandragande kan göra dig mer benägen att hypertermi

tänka

Dessa villkor kan utsätta dig för ökad risk att utveckla värme sjukdom, såsom hypertermi. />
ansträngande motion eller fysisk aktivitet vid varm väderlek kan komma med på värmerelaterade sjukdomar.

alkoholkonsumtion och narkotikaanvändning kan påverka kroppens förmåga att reglera sin temperatur.

Uttorkning kan ha en effekt även på människor som dricker en normal mängd vätska. Under perioder när du är svettig tungt, kan du förlora snabbt vätskor.

Fetma

Om du redan har en sjukdom /feber, du är mer benägna att effekterna av värme.

Att bära tunga kläder eller utrustning som sportutrustning i varmt väder. />
hade haft ett värme sjukdom tidigare.

Inte vara acklimatiserad för värme och luftfuktighet.

värmeslag

Värmeutmattning kan leda till värmeslag (hypertermi) om den lämnas obehandlad, så det är viktigt att kunna känna igen symtomen av värmeslag och vidta lämpliga åtgärder.

Symtom

Varningssignalerna för värmeslag inkluderar muskelkramper, svaghet, huvudvärk, tung svettas, blekhet, illamående och /eller kräkningar, yrsel, svimning, kan huden vara cool och klibbig, "puls kan vara snabb och svag, andningen kan bli snabb och ytlig" (Cleveland Clinic).

Behandling

Det är viktigt att du hitta ett sätt att kyla ner dig själv --- utan att överdriva, såsom en djupdykning i iskallt vatten.

Oavsett vilken aktivitet du gör bör stoppas. Gå till en sval plats som t. ex. ett luftkonditionerat rum eller i skugga. Ligga eller sitta med fötterna högt. Om du bär extra kläder som sportutrustning, bort det. Drick några coola, icke-alcholic vätska. Applicera en sval trasa eller handduk på huden.

Previous:nothing Next:effekterna av anestesi på barn

Relaterade artiklar


 • vad buteljerat vatten är säkert för barn?
 • hur man kan förebygga såriga bröstvårtor från amning
 • autism hjärnan symtom
 • information om preventivmedel
 • hur man använder katolsk naturlig familjeplanering
 • hur man hittar en allmän läkare
 • vad är användningen av en injektionsflaska?
 • biverkningar av medicin
 • Definitionen av livskvaliteten
 • vad är orsakerna till sängvätning?
  Adress:
  TPB
  Punktskriftsförsäljningen
  Box 4003
  1002 47 Johanneshov
  Email: halsa@halsanet.com